Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Οι ομιλίες και η επίσημη έναρξη

Άρχισαν σήμερα Πέμπτη οι εργασίες του 3ου Οικονομικού Φόρουμ τον Δελφών, με τους συμμετέχοντες να ξεπερνούν τους 1.000 και τους ομιλητές τους 400, από όλο τον κόσμο. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει απόψε στις 19:15 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Αύριο στις 21:00 θα μιλήσει στο Φόρουμ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ απόψε στις 20:30, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι εργασίες του θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 4 Μαρτίου.

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, το πρόγραμμα λήγει στα τέλη Αυγούστου και προβλέπεται σταδιακή χαλάρωση και τελικά άρση των capital controls, δήλωσε η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ. Χαρακτήρισε μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες αυτή των «κόκκινων δανείων», και ζήτησε επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη την επικράτεια.

«Η προληπτική πιστωτική γραμμή προτάθηκε και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία και απορρίφθηκε, και ο λόγος είναι προφανής: Πολιτικά συστήματα που σέβονται τη δημοκρατική κυριαρχία θέλουν να ελέγχουν την κατεύθυνση και τους ρυθμούς των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων τα ίδια», επισήμανε, κατά την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση.

Ο εκσυγχρονισμός έχει να κάνει με την εθνική ενότητα, τη θωράκιση των θεσμών και την εφαρμογή και στην Ελλάδα καλών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διώχνει επενδύσεις», σημειώνοντας πως «δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις με κοπανιστό αέρα» και τονίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας.

«Καταστρέφεται και η τελευταία δυνατότητα συναίνεσης», είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς, όπως σημείωσε η πολιτική σύγκρουση, με αφορμή την υπόθεση Novartis, είναι «δραματική» και θα κλιμακωθεί.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη φωτιά» και «επεμβαίνει» σε βάρος δικαστών, λέγοντας ότι όλες αυτές οι «παρεμβάσεις» πρέπει να καταγραφούν και να γίνει μέγα θέμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σχετικά με το ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Πάρτε το σχέδιο προληπτικής πιστωτικής γραμμής του Νοεμβρίου του 2014 και υιοθετήστε το».

Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα τόσο θετικό οικονομικό κλίμα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Τόνισε, δε, ότι υπάρχουν προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο, όπως κατά βάση η διαχείριση των «κόκκινων δανείων», αλλά δήλωσε ικανοποιημένος για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχει ξεκινήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠηγή:ert.gr