ΟΗΕ: Φόβοι για κλιμάκωση της βίας στη Μιανμάρ – Σε στρατιωτικό κλοιό η Ραγκούν

Φημολογία για κρυφή δίκη χωρίς νομική εκπροσώπηση για την υπό κράτηση επικεφαλής της έκπτωτης κυβέρνησης της Μιανμάρ, Aung San Suu Kyi, εξόργισε ακόμη περισσότερο τους χιλιάδες πολίτες που αψηφούν τα στρατιωτικά μέτρα καταστολής και διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος. Τα Ηνωμένα ‘Εθνη εκφράζουν φόβους για νέα αιματοχυσία προειδοποιώντας ότι στρατιωτικές μονάδες από άλλες περιοχές κινούνται «προς τη Ραγκούν», την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Ενώ η δίκη της Suu Kyi επρόκειτο να ξεκινήσει την 1η Μαρτίου, υπήρξαν πληροφορίες ότι οδηγήθηκε χθες στο δικαστήριο, κατηγορούμενη για κατοχή μη εγκεκριμένου εξοπλισμού ραδιοεπικοινωνίας. Οι πραξικοπηματίες άλλαξαν ήδη τον Ποινικό Κώδικα την περασμένη εβδομάδα, νομιμοποιώντας την επ ‘αόριστον κράτηση χωρίς δίκη.

«Δεν είναι συλληφθέντες – μένουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Zaw Min Tun σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι η Suu Kyi και ο Πρόεδρος U Win Myint κρατούνται σε «ασφαλέστερο μέρος για το δικό τους καλό».

Ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών, Τομ Άντριους, προειδοποιεί πως η δυναμική για περαιτέρω κλιμάκωση της βίας συνεχώς ενισχύεται μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

«Σχεδόν ολοκληρωτικά έχει επιβληθεί μπλακάουτ στο Διαδίκτυο» για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, καθώς οι πραξικοπηματίες απαγορεύουν επίσημα τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης από 1:00 π.μ. έως 9:00 π.μ..

Σε εξέλιξη βρίσκεται και διαδικτυακή εκστρατεία για μποϊκοτάζ των κινεζικών προϊόντων, καθώς οι ακτιβιστές κατηγορούν την Κίνα ότι υποστηρίζει τους στρατηγούς που ανέτρεψαν την Aung San Suu Kyi.

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr