Νέα προειδοποίηση από τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για την ανάγκη ελέγχου της επισιτιστικής κρίσης.

Ο Φιλίπο Γκράντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του, είπε πως ο κόσμος δεν ελέγξει την επισιτιστική κρίση που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, το ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων ξεριζωμένων σε όλο τον κόσμο θα μεγεθυνθεί κατά ακόμη «μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία στερεί από τον κόσμο σιτηρά και λιπάσματα, βάζει φωτιά στις τιμές, φέρνει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο αντιμέτωπους με το φάσμα της πείνας.

«Οι συνέπειες, αν αυτό δεν επιλυθεί γρήγορα, θα είναι καταστροφικές», τόνισε ο κ. Γκράντι, προτού σπεύσει να αναδιατυπώσει: «είναι ήδη καταστροφικές».

Η επαπειλούμενη καταστροφή αυτή απασχολεί επίσης τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, υπουργοί του οποίου συνεδριάζουν στη Γενεύη, και τις εργασίες άλλων οργάνων του ΟΗΕ.

Στα τέλη του 2021, ο κόσμος μέτραγε 89,3 εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, αριθμό υπερδιπλάσιο απ’ ό,τι πριν από 10 χρόνια, πιο συγκεκριμένα 53,2 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους και 27,1 εκατ. πρόσφυγες.

Και τότε η εισβολή της Ρωσίας έριξε στους δρόμους 12 ως 14 εκατ. Ουκρανούς, που αναζήτησαν καταφύγιο είτε σε άλλες περιοχές της χώρας τους, ή στο εξωτερικό. Αυτή η ανθρώπινη θάλασσα είχε αποτέλεσμα να ξεπεραστεί τον Μάιο, για πρώτη φορά στην ιστορία, το όριο των 100 εκατομμυρίων ξεριζωμένων στην υφήλιο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «κατάφερε φοβερό πλήγμα στη διεθνή συνεργασία», σύμφωνα με τον κ. Γκράντι.

Ακόμα κι αν η σύρραξη αυτή τερματιζόταν σύντομα –κάτι για το οποίο διατηρεί πολλές αμφιβολίες– «οι ρήξεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία και ακόμη μεταξύ βασικών κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ) είναι τέτοιες που θα πάρουν καιρό να επουλωθούν».

Και εάν «δεν επουλωθούν, δεν ξέρω πώς θα διαχειριστούμε αυτή την παγκόσμια κρίση», πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. AFP

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr