Ξέσπασμα κρουσμάτων στη Νότια Αυστραλία – Ανησυχία και μέτρα

Δεκαεπτά νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24 στην Αδελαΐδα προκαλώντας συναγερμό στις αρχές της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας και επιφυλακή στις υπόλοιπες Πολιτείες Αυστραλία της χώρας. Το ξέσπασμα αφορά σε διάδοση μέσα στην Κοινότητα καθώς σχετίζονται με ένα εστιατόριο fast food, δύο σχολεία και ένα σούπερ μάρκετ τα οποία και έκλεισαν.

Η αρχή φαίνεται πως έγινε από ένα «ξενοδοχείο καραντίνας» το οποίο χρησιμοποιούν αποκλειστικά ταξιδιώτες από άλλες Πολιτείες και ντόπιοι που θέλουν να ενταχθούν σε καραντίνα λόγω συμπτωμάτων ώστε να προστατέψουν τα μέλη των οικογενειών τους.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας της Νότιας Αυστραλίας, Γκραντ Στίβενς, δήλωσε ότι οι επόμενες 24 έως 48 ώρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον καθορισμό της επιβολής περιορισμών. «Γνωρίζω απόλυτα τον αντίκτυπο αυτών των αποφάσεων που λαμβάνουμε για το κλείσιμο και εδώ πρέπει να βρούμε αυτήν την ισορροπία», δήλωσε στο ραδιόφωνο ABC Radio Adelaide.

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός Στίβεν Μάρσαλ είπε ότι εκατοντάδες άτομα που είχαν σχέση με τις υποθέσεις ήταν τώρα απομονωμένα.

«Ανησυχούμε πολύ για αυτό το ξέσπασμα, αλλά έχω κάθε εμπιστοσύνη στη διοίκηση της δημόσιας υγείας που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέχρι στιγμής», τόνισε.

Άλλες Πολιτείες, όπως η Βικτώρια η οποία μετά από το δεύτερο κύμα τώρα αρχίζει να χαλαρώνει σταδιακά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από τον Αύγουστο, έλαβαν αμέσως δραστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες από και προς την Αδελαΐδα και τη Νότια Αυστραλία που περιλαμβάνουν και κλείσιμο εσωτερικών συνόρων.

Η μετάδοση του ιού στην κοινότητα από ένα άτομο, εργαζόμενο στο ξενοδοχείο καραντίνας, είναι ακριβώς ότι συνέβη στη Μελβούρνη τον Αύγουστο, πυροδοτώντας το δεύτερο κύμα με εκατοντάδες θανάτους -κυρίως σε γηροκομεία – και χιλιάδες κρούσματα και ασθενείς.

Στην Αδελαΐδα ήδη έχουν εντοπισθεί θετικοί στον ιό μεταξύ άλλων, εργαζόμενος σε δύο γηροκομεία και μια εργαζόμενη στις τοπικές φυλακές.

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

www.ert.grΠηγή: ert.gr