Η βάση λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να αλλάξει, δηλώνει στην ΕΡΤ και την Μανιάνα Καλογεράκη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Για να αλλάξει πρέπει να το ζητήσουν και οι δύο πλευρές και αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει από την δική μας πλευρά», τονίζει.

Απαντώντας στο ερώτημα τί θα πράξει η Κύπρος στην περίπτωση που Τουρκία και Τουρκοκύπριοι εμφανιστούν ανένδοτοι για λύση δύο κρατών, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα κάνουμε δημόσια διαπραγμάτευση πριν το τραπέζι των συνομιλιών. Όλα θα κριθούν εκεί. Ας το αποδείξουμε στο τραπέζι του διαλόγου».

Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας αναφέρεται για μια ακόμη φορά στην άριστη σχέση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, αλλά και την σχέση του διαλόγου για τα ελληνοτουρκικά με το κυπριακό.

«Ένα καλό κλίμα στο ένα θέμα επηρεάζει και το άλλο. Η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη ορθώς δεν αποδέχεται το ρόλο που η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει», επισημαίνει.

Η αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας περνά από το κυπριακό, σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης, καταλήγοντας ότι η Κύπρος δεν στρέφεται μέσω των συμμαχιών εναντίον κανενός, αντίθετα επιθυμεί την συμμετοχή της Τουρκίας σε συνέργειες προς όφελος της περιοχής.

Πηγή: ΕΡΤ1

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr