Ν. Κοτζιάς: Η FYROM είναι εθνικό μας συμφέρον να αλλάξει τo όνομα

Στο Εμπορικό Επιμελητήριο στο Ηράκλειο της Κρήτης, μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς κάνοντας αναφορές τόσο στο θέμα της ΠΓΔΜ, όσο και στην εσωτερική πολιτική ζωή, κάνοντας λόγο για ένα πολιτικό σύστημα ενάντια, όπως επισήμανε, στην διαφθορά και τους εκβιαστές.

Το δικό μου στόμα και το στόμα του «Πράττω» δεν κλείνει, είπε, δηλώνοντας σε αυστηρό τόνο πως οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι δημοκρατία. «Προσωπικά ούτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση σωτηρίας, τώρα όμως ήρθε η ώρα για άλλες συμμαχίες.

Φανερά συγκινημένος δήλωσε ότι είναι καθαρός άνθρωπος, καθαρό παιδί, όπως χαρακτηριστικά είπε και αριστερός που αποποιήθηκε την περιουσία του πατέρα του, της μητέρας του και του θείου του, όταν στην επιχείρηση της οικογένειας του δούλευε και ο Κώστας Σημίτης και ως εκπαιδευόμενος ο Σωκράτης Κόκκαλης και άλλοι. «Εγώ ζω, ανέφερε από το μισθό το δικό μου και της συζύγου μου που είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου και είμαι περήφανος για αυτό. Δεν με αγγίζει τίποτα γιατί είμαι καθαρός», είπε μέσα σε έντονο φορτισμένο κλίμα, δηλώνοντας αρκετές φορές ότι στην περίοδο που βρέθηκε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών υπερασπίστηκε τόσο την αξιοπρέπεια τη δική του όσο και της κυβέρνησης.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε ένα απολογισμό του έργου του και μίλησε για το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία και για την Συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Αναφορικά με τη λύση του ονόματος των Σκοπίων και το πως λειτούργησε τόσο ο ίδιος όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου αλλά και πως διαχειρίστηκαν τις προσπάθειες άλλων χωρών στο να εμπλακούν, ο Νίκος Κοτζιάς είπε, ότι «η αλλαγή με βάση τη λύση που προτάθηκε δεν δίνεται για να ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός είπε πολύ προσεκτικά αυτό που λέγεται στο υπουργείο Εξωτερικών και ακούσαμε στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, όταν παρέλαβε, ότι η FYROM είναι εθνικό μας συμφέρον να αλλάξει τo όνομα, να σταθεροποιηθεί και να φύγει από την αγκαλιά της Τουρκίας.

Aν οι ίδιοι θέλουν να πάνε στο ΝΑΤΟ είναι δικαίωμά τους. H Ρωσία έμπλεξε ανάμεσα στα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τι θέλει για το ΝΑΤΟ. Eμείς της το εξηγήσαμε όμως πάρα πολλές φορές αλλά η Ρωσία έχει μία αυταρέσκεια αυτή την εποχή. Θεώρησε ότι δεν είναι έτσι και άπαξ και είπε αυτά που είπε… και όμως δεν είναι. Προσωπικά να ξέρετε και τον Αμερικανό πρέσβη τον καλώ και τον καλούσα.

Δεν είχα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω. Σας θυμίζω ότι πήρα τον πρέσβη μας από την Τσεχία και με έβρισε όλος ο τύπος, τα μέσα. Και τελικά βγήκε και είπε η κυβέρνησή του συγγνώμη. Το ίδιο έγινε με την Αυστρία. Να ξέρετε ότι κάθε μέρα κάναμε διαμαρτυρίες, παίρναμε μέτρα, δεν αφήσαμε ποτέ στο υπουργείο τίποτα να πέσει κάτω. Αλλά αυτά δεν λέγονται δημόσια αυτά είναι θέματα που αφορούν τη διπλωματία».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ρωσία είναι υπέρ τεντωμένη και δεν μπορεί να επιτελέσει όλα αυτά που θέλει… «…και πρέπει να πάψει να μπερδεύει τα εθνικά συμφέροντα μιας χώρας όπως είναι η Ελλάδα με τα δικά της συμφέροντα. Εμείς το όνομα Βόρεια Μακεδονία δεν το δίνουμε για να μπει στο ΝΑΤΟ εμείς το δίνουμε γιατί είναι δικό μας πρόβλημα», είπε ο κ. Κοτζιάς ο οποίος συμβούλεψε όλους όσους ασχολούνται με θέματα διπλωματίας και διαπραγματεύσεων να μην εμπλέκουν πολλούς μέσα στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr