Για τη μετάλλαξη Όμικρον, την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τα νέα μέτρα μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου”, Νίκος Καπραβέλος ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους.

«Έχουμε 48 ΜΕΘ και τις έχουμε διαθέσει όλες για covid περιστατικά. Έχουμε 100 βαριές περιπτώσεις, που ίσως χρειαστεί να διασωληνωθούν και όμως νοσηλεύονται σε απλές κλίνες» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι δεν σημειώθηκε η ύφεση που αναμενόταν. «Είμαστε στην αρχή του τσουνάμι, δεν αντέχουμε ένα νέο κύμα» πρόσθεσε.

«Θέλουμε να έχουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα για την επόμενη χρονιά, μετά από έναν δύσκολο χρόνο. Δεν θέλω υπερβολές. Πλέον γνωρίζουμε τι είναι η πανδημία, ότι οι μεταλλάξεις είναι μέσα στη φιλοσοφία της. Δεν μας τρομάζει, έχουμε δυνατά όπλα όπως τα εμβόλια και τα τεστ και η ευχή μου είναι να τα χρησιμοποιήσουμε» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Παράλληλα, ζήτησε οι παρέες των εορτών να μη μας γίνουν εφιάλτης. «Να γίνουν τεστ γιατί το οφείλουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας, να μην επεκταθεί αυτή η μόλυνση. Οι εμβολιασμοί πρέπει να επεκταθούν. Μπορούμε το 2022 να μετατρέψουμε την πανδημία και διαχειρίσιμη απειλή» είπε.

Για τα self test τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα για να γίνουν, γι’ αυτό δεν πρέπει να στηριχθούμε σε αυτά. Όσον αφορά στη μάσκα ΚΝ-95 σημείωσε ότι έχει πολύ καλή εφαρμογή. «Αν θέλεις να αποτρέψεις τη διασπορά του ιού σε χώρους συνωστισμού όπως τα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ, χρησιμοποιείς την εν λόγω μάσκα που μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες διασποράς» δήλωσε τονίζοντας ότι διπλή χειρουργική μάσκα δεν σε προφυλάσσει σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Τέλος, ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι εάν η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και οι μάσκες παντού ήταν μέτρα που είχαν τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο, δεν θα είχαμε βιώσει τον τρίτο κατά σειρά εφιάλτη.

www.ertnews.grΠηγή ert.gr