Λίγο πριν από τη σύγκληση της πενταμερούς άτυπης συνάντησης στη Γενεύη για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλά στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κύπρο, Μανιάνα Καλογεράκη. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Ειδικές Αποστολές – live» στις 23:00, με τον Φάνη Παπαθανασίου.

Τα βασικά σημεία της συνέτευξης

Για πενταμερή  

Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω με καλή θέληση για λύση. Δεν θα έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος για την πενταμερή, αλλά μεταβαίνω με θετική στάση.  Δεν μπορώ να μεταβώ για να διαπραγματευτώ κάτι που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Θέλω να ελπίζω ότι θα συνειδητοποιήσει η Τουρκία μετά την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, πως ο στόχος για δύο κράτη δεν μπορεί να πραγματωθεί.

Για επίλυση Κυπριακού

Θέλω να μπορέσω να συμβάλλω στην επίλυση του Κυπριακού. Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα είναι Πρόεδρος, αλλά να ηγείται ενός λειτουργικού κράτους.

Για τελωνειακή σύνδεση ΕΕ –Τουρκίας

Αυτό που πετύχαμε με την Ελλάδα ήταν να μην περνά απαρατήρητη η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Γίνονται ενέργειες από πλευράς ΕΕ. Υπάρχουν όμως χώρες, οι οποίες δεν θα ήθελαν να δημιουργήσουν ακόμη ένα πρόβλημα που θα επιδείνωνε την κακή κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας. Υπάρχουν ισχυρές θέσεις για μη επιβολή κυρώσεων.

-Τα έχετε θέσει αυτά τα θέματα σε αυτές τις χώρες;  

-Βεβαιότατα. Έχουμε λεκτική στήριξη, αλλά θέλουμε και πρακτική.

 –Θα θέσετε βέτο  σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της Τουρκίας; 

-Χωρίς αμφιβολία.

Για ΗΠΑ 

Η εκλογή  Μπάιντεν αλλάζει το κλίμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλω να ελπίζω ότι θα είναι προς όφελος της περιοχής. Δεν παραγνωρίζουμε βέβαια ότι οι μεγάλες χώρες έχουν μεγάλα συμφέροντα. Ωστόσο έχουμε χτίσει μια γερά θεμελιωμένη φιλία.

Για εμβόλια  

Δεν θα παραβούμε τις συμφωνίες της ΕΕ.

 

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr