Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Παχόρ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κος Παχόρ έφθασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και ο Πρόεδρος της Σλοβενίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Μακαρίου Γ΄.

Ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις καθώς και τη θέση αρχών της Σλοβενίας στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την κατάσταση και συμμερίζεται τον πόνο του ουκρανικού λαού, αφού και ο κυπριακός λαός υποφέρει από το 1974 μέχρι σήμερα από τα δεινά της εισβολής.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σλοβενίας είπε ότι στην Κύπρο είχε έρθει για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια όταν ήταν Πρόεδρος της Βουλής της χώρας του. Πρόσθεσε ότι όλα τώρα είναι υπό τη σκιά της τραγωδίας στην Ουκρανία.

Επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται ενωμένη, αλλά και το ΝΑΤΟ στέκεται ενωμένο, και είναι πολύ σημαντικό η Δύση να είναι ενωμένη για να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό να αντιμετωπίσει τον πόλεμο.

Πρόσθεσε ότι «μετά το 2014 δυστυχώς δεν πήραμε ισχυρά μέτρα κατά της Ρωσίας, μετά την Κριμαία. Τώρα, αυτό είναι το μάθημα, πήραμε σκληρά μέτρα και ας ελπίζουμε ότι αυτό θα προσφέρει στους Ουκρανούς φίλους μας την ευκαιρία να διαπραγματευτούν το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να υπάρξει ειρηνική λύση στην κρίση».

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν δώρα και ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ανταπόκριση – Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr