Το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει την αφγανική κυβέρνηση όσο το δυνατόν περισσότερο και θα «προσαρμόσει» τη διπλωματική του παρουσία, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στο τέλος της συνεδρίασης με τους πρεσβευτές των χωρών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αξιολογεί την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ώρα με την ώρα, ενώ προς το παρόν δεν απομακρύνει το προσωπικό του.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν βαθιά για τα υψηλά επίπεδα βίας που προκαλεί η επιχείρηση των Ταλιμπάν, κυρίως οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι στοχευμένες δολοφονίες και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.  Υπογράμμισε ότι «οι Ταλιμπάν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα αν πάρουν τη χώρα με τη βία».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στην υποστήριξη μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση.

«Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε την αφγανική κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας όσο το δυνατόν περισσότερο. Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι υπεράνω όλων. Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική μας παρουσία στην Καμπούλ και θα συνεχίσει να προσαρμόζεται όπως απαιτείται», δήλωσε μετά τις διαβουλεύσεις.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις εξελίξεις επί του πεδίου και είμαστε σε συνεχή επαφή με τις αφγανικές αρχές και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

OHE: Αξιολογείται η κατάσταση ώρα με την ώρα στο Αφγανιστάν

Τα Ηνωμένα Έθνη αξιολογούν την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν σε «ωριαία βάση» αλλά δεν απομακρύνουν κανένα μέλος του προσωπικού τους από τη χώρα, δήλωσε  ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ανέφερε ότι ο διεθνής οργανισμός είχε «πολύ ελαφρύ αποτύπωμα» στις περιοχές που καταλήφθηκαν από τους Ταλιμπάν και ότι μεταφέρει ορισμένα μέλη του προσωπικού του στην Καμπούλ από άλλα μέρη της χώρας.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr