Νέο σύστημα εισφορών μη μισθωτών με το νέο ασφαλιστικό (video)

Νέο σύστημα εισφορών από το 2020, για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες. Έρχονται επτά κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών, με τον ασφαλισμένο να μπορεί να επιλέγει την κατηγορία που αντέχει η τσέπη του. Τις αλλαγές προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην 4η Διάσκεψη Thessaloniki Summit.

Οι αλλαγές στο σύστημα των εισφορών για 1,5 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες θα ισχύσουν από το 2020.

Το ύψος των εισφορών αποσυνδέεται από το ύψος του εισοδήματος, τα έτη ασφάλισης και τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εργασίας δημιουργείται κλίμακα προκαθορισμένων εισφορών με επτά ασφαλιστικές κατηγορίες.

Ο ασφαλισμένος θα εντάσσεται στην κατηγορία που επιθυμεί με αίτησή του στον ΕΦΚΑ, ενώ κάθε χρόνο θα μπορεί να ανέβει ή να κατέβει κλίμακα ανάλογα με τις αντοχές της τσέπης του.

Στην πρώτη κατηγορία θα είναι η κατώτατη μηνιαία εισφορά το ύψος της οποίας θα κυμανθεί στα 210 με 230 ευρώ.

Για τις επόμενες κατηγορίες θα υπάρχει κλιμακωτή προσαύξηση 50 έως 100 ευρώ με την έκτη κατηγορία να κυμαίνεται στα 530 ευρώ/μήνα.

Οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας πάντως θα μπαίνουν σε ειδική κατηγορία και θα καταβάλλουν για τα πέντε πρώτα χρόνια του επαγγελματικού τους βίου εισφορές χαμηλότερες από 200 ευρώ/μήνα.

Οι μη μισθωτοί ωστόσο θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν συνολικά στον ασφαλιστικό τους βίο θα καθορίσει και το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λάβουν.

«Απαιτούμε από όλους να συμμετέχουν στο ασφαλιστικό σύστημα, γιατί αυτό το σύστημα που θα παρουσιάσουμε τον Ιανουάριο ως νομοθεσία θα είναι και θα συνοδεύεται όχι μόνο από αναλογιστικές μελέτες, αλλά και από την μελέτη επάρκειας που γίνεται για πρώτη φορά και το περιμένουμε σύντομα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Summit.

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι, «θέλουμε να καλλιεργήσουμε στον ελληνικό λαό και πάλι την συμπάθεια και την εμπιστοσύνη του προς το ασφαλιστικό μας σύστημα. Θέλουμε, να καλλιεργήσουμε ασφαλιστική συνείδηση, καθώς θα παρουσιάσουμε συντάξεις που θα είναι και καλύτερες έναντι αυτών του ιδιωτικού τομέα» είπε.

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορτάζ-βίντεο Κ. Γράβου

www.ert.grΠηγή: ert.gr