Νέο πρόγραμμα πληρωμής τόκων επιχειρηματικών δανείων το 2021

Το μέτρο της αποπληρωμής από το κράτος των τόκων για τα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια εξετάζει να επαναφέρει η κυβέρνηση από το νέο έτος με στόχο τη διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Παράλληλα, παραμένουν σε ισχύ και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν με click away.

Αξιοποιώντας τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2021-207 το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά την επανάληψη ενός μέτρου που είχε εφαρμοστεί στην α΄φάση της καραντίνας με στόχο την ενίσχυση των ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, πρόκειται για την πληρωμή από το κράτος των τόκων για τα δάνεια των επιχειρήσεων που είναι ενήμερα. Στόχος η διευκόλυνση της ρευστότητας για επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση αλλά και «στη διατήρηση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος».

Yπενθυμίζεται ότι τότε είχαν καταβληθεί από το Κράτος 500 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, ακόμα και στα καταστήματα που θα λειτουργήσουν με το click away,

Παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως έχουν ανακοινωθεί για τον μήνα Δεκέμβριο και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες θα λειτουργήσουν με το σύστημα click away.

Όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δικαιούνται για ολόκληρο τον μήνα Δεκέμβριο:

· να θέσουν όσους από τους εργαζόμενούς τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εργαζόμενους από το καθεστώς αναστολής – ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

· να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%

· αναστέλλονται οι ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις

· έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου

· Παράλληλα, μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.grΠηγή: ert.gr