Ακόμη ένα κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίζεται, αυτή τη φορά στην Καβάλα. Είναι το τρίτο που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, μετά από εκείνα στην Ξάνθη.

Το νέο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου είναι ένας άνδρας κάτω των 50 ετών από την περιοχή της Χρυσούπολης του δήμου Νέστου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας με υψηλό πυρετό.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, στον ασθενή έγινε αρχικά τεστ για κορονοϊό που βγήκε αρνητικό και όταν ο πυρετός επέμενε τότε του έγινε και το σχετικό τεστ για τον ιό του δυτικού Νείλου. Ο ασθενής έχει ήδη πάρει εξιτήριο, αφού με τη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων έπεσε ο πυρετός και βρίσκεται στο σπίτι του, όπου ακολουθεί τη φαρμακευτική θεραπεία που του έχει δοθεί.

Click4more Ιός Δυτικού Νείλου: Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα στην Ελλάδα

Τα άλλα δυο κρούσματα είχαν εμφανιστεί τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή του Δήμου Τοπείρου στην Ξάνθη και για τον λόγο αυτόν η περιοχή έχει τεθεί σε αιμοδοτική καραντίνα. Επρόκειτο για δυο ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά, καθώς αφορούσαν ασθενείς οι οποίοι εκδήλωσαν συμπτώματα και στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Ξάνθης Γιάννη Παπαχρόνη από τη διεύθυνση αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης τους ζητήθηκε να απευθυνθούν στους εθελοντές αιμοδότες που διαμένουν στον δήμο Τοπείρου και να τους ενημερώσουν να μην αιμοδοτούν, «διότι όλος ο δήμος είναι σε αιμοδοτική καραντίνα από συνολικά δύο κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού υπάρχουν τα μέσα και οι τρόποι για την αντιμετώπιση του ιού. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αντιμετώπιση του ιού σχετίζεται άμεσα με τις πρακτικές και τις μεθόδους της Πολιτείας για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών και ιδιαίτερα όσων είναι μολυσμένων.

Ανησυχία και στην Κρήτη

Ο ιός του Δυτικού Νείλου φαίνεται πως έχει φτάσει και στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκε κρούσμα σε κοτόπουλο στην περιοχή του Ρεθύμνου, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Γιάννης Βόντας, επικεφαλής της ομάδας Μοριακής Εντομολογίας του ΙΤΕ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

Ο καθηγητής είπε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από το μολυσμένο ζώο στον άνθρωπο, παρά μόνο αν το κουνούπι που τσίμπησε το κοτόπουλο, τσιμπήσει μετά κάποιον άνθρωπο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το ζώο που προσεβλήθη από τον ιό δεν παρουσιάζει συμπτώματα, προσθέτοντας ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα στην τροφική αλυσίδα.

Όπως είπε, γίνονται ψεκασμοί γύρω από το κοτέτσι όπου βρέθηκε το μολυσμένο ζώο, ώστε να προληφθεί η εξάπλωση του ιού.

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ και ekriti.gr

To άρθρο Νέος συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα και στην Καβάλα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή:newsit.gr