Με αλλαγές θα εφαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ από το 2022, καθώς -πέρα από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών- θα υπάρξουν αλλαγές σε κλιμάκια και συντελεστές υπολογισμού, που θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο.

Οι λεπτομέρειες του νέου ΕΝΦΙΑ για το 2022 ο οποίος επανασχεδιάζεται με βάση και τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοστούν από το επόμενο έτος.

Ήδη ομάδα εργασίας τρέχει της σχετική άσκηση καθώς θα υπάρξουν αλλαγές σε
* κλιμάκια
* συντελεστές υπολογισμού
* συντελεστές παλαιότητας
προκειμένου να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις.

Όπως δήλωσε η Σάντρα Γεραγγέλου, φοροτεχνικός: «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν σε μια περιοχή αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες λόγω αλλαγής των συντελεστών οι ιδιοκτήτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο».

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει:
* περαιτέρω μείωση 8% ( το οποίο δεν αποκλείεται να προστεθεί στις ελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου, όπως και
* πιθανή μείωση ή κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν.

Ο φοροτεχνικός Στάθης Βελισσαράκος επισημαίνει πως: «Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών χωρίς αλλαγές στο αφορολόγητο όριο στο συμπληρωματικό φόρο θα οδηγήσει αρκετούς φορολογούμενους στο να πληρώσουν για 1η φορά έχτρα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ».

Το 2022 ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έρθει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά καθώς η πληρωμή του αναμένεται να ξεκινήσει το Μάρτιο του 2022 σε 10 ή 12 δόσεις από 6 που είναι σήμερα.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr