Φανταστικά Ζώα: τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ (Fantastic Beasts: The crimes of Grindelwald)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γέιτς

Σενάριο: Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Παίζουν: Έντι Ρέντμεϊν, Κάθριν Γουότερστον, Νταν Φόγκλερ, Άλισον Σούντολ, Έζρα Μίλερ, Τζουντ Λο, Τζόνι Ντεπ, Ζόι Κράβιτζ

Περίληψη: Ο ισχυρός σκοτεινός μάγος Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ καταφέρνει να διαφύγει απ’ τη φυλακή του. Στόχος του είναι να συγκεντρώσει γύρω του όσους περισσότερους – ανυποψίαστους για τους πραγματικούς σκοπούς του – συμμάχους μπορεί, ώστε να θέσει σ’ εφαρμογή το σχέδιό του: ν’ αναθρέψει καθαρόαιμους μάγους που θα καταδυναστεύουν όλα τα Άμαγα πλάσματα.

Σε μια προσπάθεια ν’ ανατρέψει τα σχέδια του Γκρίντελβαλντ, ο Άλμπους Ντάμπλντορ καλεί τον πρώην μαθητή του Νιουτ Σκαμάντερ, που δέχεται να τον βοηθήσει, αγνοώντας τους αληθινούς κινδύνους της αποστολής του. Πολύ γρήγορα οι μάσκες θα πέσουν και οι διαχωριστικές γραμμές θα τεθούν, καθώς δοκιμάζεται η αγάπη και η αφοσίωση, ακόμη και ανάμεσα στους πιο κοντινούς φίλους ή στα μέλη της ίδιας οικογένειας, σ’ έναν κόσμο μαγείας που διχάζεται όλο και περισσότερο.

Τα «Φανταστικά Ζώα: Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ», είναι η δεύτερη από τις συνολικά πέντε ταινίες του «Wizarding World» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, που μας αποκαλύπτει το παρελθόν του Ντάμπλντορ.

Δύο χρόνια πριν, στο «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται», η χρυσή πένα της Ρόουλινγκ με φόντο την Αμερική της δεκαετίας του ’20, αναπτύσσεται μα ιστορία που υπαινικτικά είχαμε ακούσει στον Χάρι Πότερ, αυτή του Νιουτ Σκαμάντερ, που όταν τον έδιωξαν από το Χόγκουαρτς, κατέφυγε στον μοναδικό του υποστηρικτή, τον Καθηγητή Άλμπους Ντάμπλντορ και σε έναν πανίσχυρο σκοτεινό μάγο τον Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ, που αφού δημιούργησε χάος στην Ευρώπη, εξαφανίστηκε.

Σε αυτή τη δεύτερη ταινία, που ξεκινάει με την απόδραση του Γκρίντελβαλντ από τη φυλακή, μαθαίνουμε πώς αυτός ο σκοτεινός μάγος απείλησε την ειρήνη και την ισορροπία του κόσμου, αφού αποφάσισε να κινηθεί εναντίον των Άμαγων.

Ο μόνος που μπορούσε να τον αντιμετωπίσει είναι ο Ντάμπλντορ, αλλά αυτός δεν ήθελε να μπει σε αυτή τη διαμάχη, γιατί τον ενώνει ένα ισχυρό παρελθόν με τον Γκρίντελβαλντ. Έτσι επιστράτευσε τον Σκαμάντερ, που έφυγε για την Ευρώπη, μια Ευρώπη που ακόμα προσπαθούσε να επουλώσει τα τραύματα του πολέμου και ζούσε στη σκιά του ναζισμού, για να εκπληρώσει την αποστολή του δασκάλου του.

Αγαπημένοι χαρακτήρες της πρώτης ταινίας, νέα πρόσωπα αλλά και κάποια φανταστικά ζώα, που αν και δεν έχουν κεντρικό ρόλο, παραμένουν χαριτωμένα και εντυπωσιακά, πλαισιώνουν το μαγικό σύμπαν της Ρόουλινγκ. Ο Ντέιβιντ Γέιτς που έχει μεγάλη εμπειρία από τον Χάρι Πότερ, με όρους υπερθεάματος ζωντανεύει στην οθόνη αυτόν τον μυστηριώδη κόσμο, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τις λεπτομέρειες της Βρετανίδας συγγραφέα, ενώ υποστηρίζει τα υπαινικτικά της σχόλια κατά του ναζισμού, του μιλιταρισμού και του ρατσισμού.

Ο λόγος άλλωστε του Γκρίντελβαλντ στους μάγους- που είναι και η καλύτερη σκηνή της ταινίας- παραπέμπει άμεσα στην προπαγάνδα του Χίτλερ. Γι’ αυτό αυτή η ταινία είναι και η πιο σκοτεινή της Ρόουλινγκ, εξισορροπώντας μια πολιτική διάσταση με το στοιχείο του παραμυθιού.

Όμως οι πολλές παράλληλες ιστορίες και τα πρόσωπα που εισβάλουν δεν αφήνουν την πλοκή να εξελιχθεί, οπότε στην πραγματικότητα αυτό το δεύτερο μέρος ουσιαστικά λειτουργεί απλώς ως προάγγελος του τρίτου της σειράς.

Οι εξαιρετικοί πάντως ηθοποιοί του καστ υποστηρίζουν με τις ερμηνείες τους τον κόσμο της Ρόουλινγκ , δημιουργώντας ενδιαφέρουσες υποκριτικές κορυφώσεις που λείπουν από τη δραματουργία, κι ο Τζόνι Ντεπ κάνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του τα τελευταία χρόνια, αποδίδοντας σαιξπηρικά τον Γκρίντελβαλντ επενδύοντας όχι μόνο στη σκοτεινή και άρα προφανή πλευρά του Κακού, αλλά και στο γοητευτικό του προσωπείο που υπνωτίζει τις μάζες.Πηγή:bovary.gr