Νέες προκλήσεις Ερντογάν-Έντονη αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας

Την προκλητική της ρητορική με μονομερείς κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, συνεχίζει η Άγκυρα, ενώ την ίδια ώρα η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις, διεθνοποιώντας την νέα παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Την Κυριακή μεταβαίνει στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά την υπογραφή του «μνημονίου κατανόησης» με τη Λιβύη, εξαπέλυσε νέα επίθεση σε Αθήνα και Λευκωσία, στα εγκαίνια εγκαταστάσεων του αγωγού ΤΑΝΑΡ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Ύψαλα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου αποχώρησε από την εκδήλωση στα Ύψαλα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τετάρτης θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με μονομερείς κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Μετά την υπογραφή του αποκαλούμενου «μνημονίου κατανόησης» με τη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στην τουρκολιβυκή συμφωνία, τονίζοντας μάλιστα ότι θα την φέρει για έγκριση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

«Κάποιοι αντί για δίκαια διανομή των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών. Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το διεθνές δίκαιο. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει κάπου με την λογική το έκανα και τελείωσε. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα», είπε ο κ. Ερντογάν. Επέμεινε επίσης, πως η τουρκική παρουσία στην περιοχή θα συνεχιστεί και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη θα εγκριθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας η οποία με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου αποχώρησε από την εκδήλωση στα Ύψαλα.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένος ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν μπορούσε να παραστεί λόγω του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα εκπροσωπούσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ακύρωσε την παρουσία του μετά την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών και τη συμφωνία της γειτονικής χώρας με τη Λιβύη.
Στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του αγωγού παρέστη τελικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου. Η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο o Τούρκος Πρόεδρος να συνέχιζε την επιθετική ρητορική και είχε ληφθεί από πριν η απόφαση ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από την εκδήλωση σε μία τέτοια περίπτωση. Όπως και έγινε εν τέλει εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει επαφές στο Κάιρο της Αιγύπτου, για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Χθες, ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών να παρουσιάσει μέχρι την Πέμπτη στην Αθήνα το κείμενο της συμφωνίας, διαφορετικά θα απελαθεί.

Πηγή: ΕΡΤ1

Σχετική είδηση: Eπίσκεψη του Ν. Δένδια στο Κάιρο (video)

www.ert.grΠηγή ert.gr