Νέες αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ

Σε περισσότερους από 40 ανέρχεται ο αριθμός των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, ανακοίνωσε το βράδυ η κυβερνητική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για δεύτερο γύρο διαμαρτυρίας, μετά το ξέσπασμα στις αρχές Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους.

Καταγγέλλοντας φτώχεια, ανεργία και διαφθορά, διαδηλωτές φώναζαν για την «πτώση του καθεστώτος» και επιτέθηκαν σε δεκάδες κυβερνητικά κτίρια και σε έδρες πολιτικών κομμάτων και παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Βολίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας για να απωθήσουν τους διαδηλωτές από την πράσινη ζώνη, όπου βρίσκονται οι ξένες πρεσβείες. Ωστόσο την ίδια ώρα ξεσπούσαν ταραχές στη Νασιρίγια και την Αμάρα του ιρακινού νότου.

Τα μισά από τα θύματα είναι διαδηλωτές που δέχθηκαν πυρά καθώς επιχείρησαν να πυρπολήσουν την έδρα της σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπαντρ, την κύρια ομάδα του ισχυρού παραστρατιωτικού συνασπισμού Χασντ αλ Σαμπί στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Ένας αξιωματούχος των κυβερνητικών υπηρεσιών πληροφοριών και ένα μέλος της πολιτοφυλακής της Αχλ αλ-Χακ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές στην νότια πόλη Αμάρα, πρόσθεσαν αστυνομικές πηγές.

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου
Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr