Νέα πρόκληση από Τουρκία: Η καθυστέρηση στο αεροσκάφος του Ν. Δένδια οφείλεται στην μη υποβολή σχεδίου πτήσης

Στην ελληνική πλευρά επιρρίπτει την ευθύνη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το περιστατικό της αναμονής του αεροσκάφους του Νίκου Δένδια. Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει, ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης στις τουρκικές αρχές κι έπρεπε να ακολουθηθούν πρωτίστως οι τύποι για την ασφάλεια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ζητήθηκε άδεια πτήσης από τον εναέριο χώρο μας για να μεταφέρει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Ιράκ στις 14 Οκτωβρίου και η έγκριση αυτής της άδειας κοινοποιήθηκε εγκαίρως στην ελληνική πλευρά.

Όταν το αεροπλάνο παρουσίασε βλάβη στο Ιράκ, η ελληνική πλευρά διέθεσε ένα δεύτερο αεροπλάνο και στο εν λόγω αεροπλάνο επετράπη επίσης να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό άδειας πτήσης.

Οι ειδήσεις ότι το αεροπλάνο του υπουργού Δένδια περίμενε πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο μας έχουν σκοπιμότητα και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσεων διαβιβάζονται μέσω του συστήματος Eurocontrol.

Επιβεβαιώθηκε και από το σύστημα αυτό ότι το σχέδιο δεν διαβιβάστηκε.

Όταν τα προαναφερθέντα αεροσκάφη μπήκαν στον εναέριο χώρο μας, το σχέδιο ζητήθηκε επειγόντως από τις ιρακινές αρχές και μετά την παραλαβή του σχεδίου, η πτήση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια.

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν τα αεροσκάφη να πετάνε χωρίς σχέδιο πτήσης.

Και σε αυτή την περίσταση, ήταν απαραίτητο να τηρηθεί το τυπικό κατά γράμμα για την ασφάλεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών πρώτα από όλα.

Κι οι Έλληνες συνομιλητές μας ενημερώθηκαν για το θέμα».

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

www.ert.gr

Πηγή ert.gr