Νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού ανακοινώνει ο Μπόρις Τζόνσον

Ένα νέο σύστημα περιορισμών για την ανάσχεση της πανδημίας θα ανακοινώσει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, με περιοχές της βόρειας Αγγλίας να είναι οι πρώτες που θα επωμιστούν τα νέα μέτρα, αρχής γενομένης από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το Λονδίνο φαίνεται να αποφεύγει τα σκληρότερα μέτρα καθώς, σύμφωνα με τον δημόσιο οργανισμό υγείας, ένας στους οκτώ πολίτες φέρει αντισώματα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως θα ορίσει το νέο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης, θα διαχωριστεί σε περιοχές «πολύ υψηλού κινδύνου», «υψηλού κινδύνου» και «μεσαίου κινδύνου», ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Times, «τα δημαρχεία αναλαμβάνουν τον έλεγχο του πολέμου κατά του ιού. Οι δήμοι και οι κοινότητες θα αρχίσουν να χτυπούν τις πόρτες των πολιτών και να τους ζητούν να απομονωθούν».

Το Λίβερπουλ, που μέτρα 600 περιπτώσεις με κορονοϊό ανά 100.000, το Μάντσεστερ και το Γιορκσάιρ θα αντιμετωπίσουν πρώτα τους σκληρούς περιορισμούς που σημαίνει κλείσιμο των παμπ, μπαρ και εστιατορίων, απαγόρευση κοινωνικών συναθροίσεων, λουκέτο στα γυμναστήρια και απαγορεύσεις ταξιδιών από έναν έως έξι μήνες, εφόσον διαπιστωθεί ότι εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία «πολύ υψηλού κινδύνου».

«Οι πολίτες θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο στις περιοχές τους για συγκεκριμένους λόγους (εργασία, εκπαίδευση, υγεία), αλλά πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους πριν από το τέλος της ημέρας», εξηγεί η εφημερίδα Daily Mail.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στην επείγουσα συνεδρίαση έκτακτων αναγκών COBRA για να διασαφηνίσει τις τελικές λεπτομέρειες προτού παρουσιάσει το νέο πανεθνικό σύστημα στην Βουλή των κοινοτήτων.

Επιπλέον, εάν μια επιχείρηση κλείσει λόγω περιορισμών τρίτης βαθμίδας, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να πληρώσει τα δυο τρίτα του μισθού κάθε υπάλληλου έως και 2.100 τον μήνα.

Στην εφημερίδα Telegraph, o καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Peter Horby, πρόεδρος της κυβερνητικής συμβουλευτικής ομάδας, δηλώνει ότι η Βρετανία βρίσκεται σε «επισφαλή θέση», καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται.

Χθες το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε επιπλέον 12.872 περιπτώσεις κορονοϊού, με το ημερήσιο σύνολο της χώρας να παραμένει πάνω από τα 10.000 κρούσματα για επτά συνεχόμενες ημέρες.

Λονδίνο, ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

www.ert.grΠηγή: ert.gr