Μ. Δερμιτζάκης: Πανελλαδικού και όχι τοπικού χαρακτήρα τα όποια νέα μέτρα ληφθούν (audio)

Είμαστε μια ανάσα πριν χαθεί ο έλεγχος και στην Ελλάδα, σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχει ήδη χαθεί, επεσήμανε ο Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Αλφόνσο Βιτάλη και Θάνο Σιαφάκα. Σημείωσε πως απώλεια ελέγχου σημαίνει πως έχουμε τέτοια αύξηση κρουσμάτων που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε.

Αναφερόμενος στη πιθανότητα λήψης και νέων μέτρων στην Ελλάδα -και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά όπως π.χ Αττική, Θεσσαλονίκη- για να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του covid-19, σημείωσε πως το θέμα όταν έχουμε μια μεγάλη και απλωμένη πυρκαγιά δεν είναι να σβήνουμε μικρές τοπικές πυρκαγιές, αλλά να σβήσουμε τη μεγάλη.

Επεσήμανε δε πως τα όποια πρόσθετα μέτρα ληφθούν (υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα κ.ά.), πρέπει σε αυτή την φάση να έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα και όχι τοπικό: «Είναι καλύτερο τα εστιατόρια να κλείνουν λίγο αργότερα και ο κόσμος να έχει περάσει καλά για ακόμα μια ώρα, παρά μετά τα μεσάνυχτα να στοιβάζονται σε πλατείες, δρόμους κ.λ.π.».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να διπλασιαστεί ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και να φτάσει στα όριά του το σύστημα Υγείας, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως αύξηση σημαντική ή διπλασιασμός του αριθμού των διασωληνωμένων δεν θα έλθει τώρα, αλλά αργότερα. «Θα είναι το αποτύπωμα μια συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων, αν συνεχιστεί, τις επόμενες δύο με τρεις βδομάδες».

Ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανότατα τον Δεκέμβριο να υπάρχουν οι πρώτες δόσεις εμβολίου που θα κατευθυνθούν σε γιατρούς, νοσηλευτές και ευπαθείς ομάδες, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανά Φεβρουάριο ή Μάρτιο να μπορούν να εμβολιαστούν και άλλες κατηγορίες πληθυσμού.

Πάντως, σημείωσε ότι αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως αυτά που γνωρίζαμε, καθώς και η θερμοκρασία, αλλά και η εξάπλωση του κορονοϊού δρουν αποτρεπτικά για μεγάλες γιορτές και συγκεντρώσεις.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.grΠηγή ert.gr