Μ. Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υφυπ. Μεταφορών μετά τις «παραληρηματικές» διαπραγματεύσεις για το Brexit

O υφυπουργός Μεταφορών Τζο Τζόνσον, αδερφός ενός εκ των ηγετών της καμπάνιας υπέρ του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, παραιτήθηκε από το αξίωμά του αποκαλώντας «παραληρηματικές» τις διαπραγματεύσεις της Τερέζα Μέι και ζητώντας ο λαός να αποφανθεί εκ νέου μέσω ψηφοφορίας.

«Η Βρετανία βρίσκεται στο χείλος της μεγαλύτερης κρίσης της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Τζόνσον ο οποίος ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

«Δεδομένου ότι η πραγματικότητα του Brexit αποδείχθηκε ότι απέχει πολύ από αυτό που κάποτε [κάποιοι] είχαν υποσχεθεί, η δημοκρατική πράξη που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε στο λαό τον τελευταίο λόγο», πρόσθεσε.

«Καθίσταται ολοένα και σαφέστερο για μένα ότι η συμφωνία της αποχώρησης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, θα ήταν ένα τρομερό λάθος», συνεχίζει ο Τζο Τζόνσον.

«Το Brexit δίχασε τη χώρα. Δίχασε πολιτικά κόμματα. Δίχασε και οικογένειες. Μολονότι ψήφισα υπέρ της παραμονής, ήθελα απεγνωσμένα η κυβέρνηση, στην οποία υπηρέτησα με μεγάλη υπερηφάνεια, να πετύχει το Brexit: να επανενώσει τη χώρα, το κόμμα και, ναι, και την οικογένειά μου», τονίζει στην εισαγωγή της επιστολής παραίτησής του ο Τζο Τζόνσον.

«Οι ελπίδες για την «ευκολότερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία» αποδείχθηκαν απατηλές. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που δόθηκαν, δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση μας με την ΕΕ», συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι το μοναδικό πράγμα που οριστικοποιείται με τη συμφωνία είναι ότι η Βρετανία θα καταβάλει «δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες» στις Βρυξέλλες.

«Ακόμη και αν τελικά διασφαλίσουμε μια τελωνειακή συμφωνία για το εμπόριο αγαθών, θα είναι άσχημα τα νέα για τον τομέα των υπηρεσιών – για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, για τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή τεχνολογία. Η διατήρηση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές για τα προϊόντα είναι σημαντική, όμως είμαστε κατά κύριο λόγο μια οικονομία υπηρεσιών», υποστηρίζει, επικαλούμενος ως παράδειγμα τους ψηφοφόρους της εκλογικής περιφέρειάς του που, όπως λέει, εργάζονται κυρίως σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στο Σίτι.

Ο Τζο Τζόνσον επισημαίνει επίσης ότι και ο αδελφός του είναι εξίσου δυσαρεστημένος με τις προτάσεις της κυβέρνησης και θεωρεί ότι είναι χειρότερες απ’ ότι αν παρέμενε η Βρετανία στην ΕΕ. Προειδοποιεί εξάλλου ότι θα ακολουθήσει «χάος» και «βαθύτατη ζημιά στην οικονομία» αν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να έχει προηγηθεί μια συμφωνία κάτι που, όπως λέει, αντιλαμβάνεται πολύ καλά λόγω της δουλειάς που έκανε στο υπουργείο Μεταφορών.

Πηγή: Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr