Τουλάχιστον επτά εργάτες κατασκευών σε μεγάλο εργοτάξιο της Μπανγκόκ μολύνθηκαν ταυτόχρονα με δύο παραλλαγές του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικών Επιστημών του Υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης.

Στην διαδικασία ελέγχου με τεστ στο εργοτάξιο βρέθηκαν από τους συνολικά 1.737 εργαζόμενους 1.327 θετικοί. Από αυτούς, το 23,3% μολύνθηκε με την παραλλαγή ΑΛΦΑ και το 73,7% με την ΔΕΛΤΑ, ενώ επτά εργάτες έφεραν και τις δυο παραλλαγές μετά την αλληλουχία των γονιδιωμάτων.

Σύμφωνα με τις αρχές τόσο οι εργαζόμενοι που έφεραν μόνο μια από τις δυο παραλλαγές όσο και εκείνοι που εντοπίστηκαν και με τις δυο παραμένουν σε καραντίνα και δεν έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής ανησυχητικά συμπτώματα, με τους ειδικούς της χώρας να τονίζουν ότι συν-μόλυνση δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα ενός ασθενούς είναι πιο σοβαρά.

Ωστόσο, όπως τόνισαν οι ίδιοι, οι περισσότερες περιπτώσεις μικτών λοιμώξεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα παραλλαγή, την οποία κανείς δεν θέλει να δει να εμφανίζεται.

Εν τω μεταξύ καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιδεινώνεται διαρκώς οι αρχές τόνισαν πως η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ που είναι η πιο μεταδοτική θα γίνει σε λίγες ημέρες η κυρίαρχη αντικαθιστώντας την παραλλαγή ΑΛΦΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν από 1 Απριλίου έως και την περασμένη Παρασκευή, η παραλλαγή ΑΛΦΑ αντιστοιχούσε στο 74,1% των κρουσμάτων. Η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ ακολουθούσε με 24,14% στην Μπανγκόκ και 60 επαρχίες, ενώ η παραλλαγή ΒΗΤΑ η οποία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αντιπροσώπευε το 1,78%, κυρίως στο νότο της χώρας.

Ωστόσο σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην πόλη της Μπανγκόκ, η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ έχει ήδη γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή αποτελώντας το 57,1% των κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται πως η μόλυνση με δυο παραλλαγές και δη της ΑΛΦΑ και ΔΕΛΤΑ έχει εμφανιστεί πρόσφατα στο Βέλγιο σε μια 90χρονη με κινητικά προβλήματα και η οποία δυστυχώς κατέληξε, ενώ ανάλογη διπλή μόλυνση κατέγραψαν οι αρμόδιες βραζιλιάνικες αρχές υγείας τον Ιανουάριο σε τουλάχιστον δυο άτομα.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr