Σε νέο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι θα συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης με ταχύ ρυθμό και με προτεραιότητα την επιστροφή των Αμερικανών, των υπηκόων των συμμάχων και των ευάλωτων Αφγανών, ενώ εξέφρασε τη συμπόνοιά του για τις δύσκολες στιγμές που περνούν όσοι προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει έκρυθμη ενώ 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα, γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη χαοτική επιχείρηση εκκένωσης και ισχυρίζονται ότι τις τελευταίες ώρες έχουν επιβάλει την τάξη. Την Τρίτη θα διεξαχθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής της G7 με πρωτοβουλία του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τον αφγανικό λαό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν να δεχθεί η Τουρκία Αφγανούς που εργάστηκαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι από τη στιγμή που τα ίδια τα κράτη μέλη ανοίγουν τις πύλες τους σε ένα πολύ μικρό ποσοστό συνεργατών τους δε μπορούν να περιμένουν από την Άγκυρα να αναλάβει ευθύνες τρίτων.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr