Μικροχρηματοδοτήσεις: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο

Στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ψηφίσθηκε, κατά πλειοψηφία επί της Αρχής, το νομοσχέδιο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομικών.

Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την δεύτερη ανάγνωση ή στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡα 25.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, μιλώντας στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, υπογράμμισε την θετική σύγκληση που καταγράφηκε, τόσο από τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς που έλαβαν μέρος στην πρωινή συνεδρίαση της ακρόασης φορέων, όσο και στη συζήτηση της πρώτης ημέρας του νομοσχεδίου, μεταξύ των κομμάτων. Ο κ. Σαλμάς, μάλιστα, είπε ότι «20 χρόνια που είμαι βουλευτής, είναι σπάνιο σε ένα νομοσχέδιο να βλέπεις να καταγράφεται μια τέτοια σύγκλιση».

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπος Μαμουλάκης, αιτιολόγησε την «επιφύλαξη» που διατήρησε στην ψήφιση επί της Αρχής του νομοσχεδίου, εξηγώντας πως το κόμμα του έχει αναφέρει ορισμένες ενστάσεις και θα περιμένει κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε πως και το δικό του κόμμα έχει κάνει παρατηρήσεις και θα περιμένει βελτιώσεις, αλλά ψηφίζει «υπέρ» επί της Αρχής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, δήλωσε πως καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλειος Βιλιάρδος, ενώ ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης, δήλωσε πως «στην παρούσα φάση καταψηφίζουμε».

Μετά την ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου επί της Αρχής, ξεκίνησε η τρίτη κατά σειρά, επί των άρθρων, συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στην Βουλή.

Aκρόαση φορέων

Nωρίτερα η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, είχε δεχτεί σε ακρόαση φορείς για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Όλοι σχεδόν οι φορείς εξέφρασαν την θετική τους άποψη όσον αφορά το νομοσχέδιο, ωστόσο από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδας, η διευθύντρια κ. Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, εξέφρασε επιφυλάξεις για τον μη έλεγχο των μετόχων των εταιριών που θα δίνουν τα δάνεια των 25 χιλιάδων ευρώ. Εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να υπάρχουν ύποπτα στοιχεία που θα συστήσουν αυτές τις εταιρείες και γι αυτό απαιτείται έλεγχος και αξιολόγηση που δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαβός υποστήριξε πάντως ότι η ίδια η ΤτΕ είναι υπεύθυνη για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους σε περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος. Να σημειωθεί, ότι οι φορείς ζήτησαν να υπάρχει εύλογο όριο επιτοκίου ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα τοκογλυφίας στην χορήγηση και εξόφληση των δανείων αυτών.

Πηγές: A’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Στη Βουλή νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις

www.ert.grΠηγή: ert.gr