Η υιοθέτηση του νέου κανονισμού για την νέα Eυρωπαϊκή Yπηρεσία Aσύλου (EUAA) βρέθηκε στο επίκεντρο τη συνάντησης της ηγεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (European Asylum Support Office – EASO) κα Nina Gregory.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι η υιοθέτηση του νέου κανονισμού για την νέα Eυρωπαϊκή Yπηρεσία Aσύλουαυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη, αλλά και μια απόδειξη της εποικοδομητικής και συμβιβαστικής διάθεσης των 5 χωρών της Μεσογείου. Μια διάθεση που πρέπει να επιδείξουν όλα τα κράτη-μέλη και κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι ο ρόλος του EASO είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς μπορεί να φωτίσει επιχειρησιακές πτυχές (και με βάση την κοινή μας εμπειρία) προτεινόμενων λύσεων, ιδίως ως προς την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Οι δύο πλευρές συνομολόγησαν στον κοινό στόχο για εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων της Υπηρεσίας Ασύλου μέχρι το τέλος του 2021.

Τέλος, επισκέφθηκαν τα νέα γραφεία του EASO στη χώρα μας, τα οποία και στεγάζονται στον 5ο όροφο του κτηρίου Κεράνη, μετά και την κύρωση της σχετικής συμφωνίας έδρας.

www.ertnews.grΠηγή ert.gr