Με χαμηλά επιτόκια στα ομόλογα αναμένεται η αξιολόγηση της S&P για την οικονομία (video)

Με ενδιαφέρον περιμένουν η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο και οι αγορές την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αργά το απόγευμα.

Εν αναμονή των τελικών διατάξεων του νόμου για το σχέδιο Ηρακλής οι τραπεζίτες, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, την ώρα που ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι αποτιμά ως ξεκάθαρη επιτυχία τα αρνητικά επιτόκια στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η αγορά προεξοφλεί ότι ο αμερικανικός οίκος θα αναβαθμίσει κατά μία κλίμακα την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θυμίζοντας πως την τελευταία φορά, πριν από τις εκλογές, δεν είχε προχωρήσει σε αξιολόγηση.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε έως και το 1,23%, με μερίδα αναλυτών να εκτιμά ότι είναι πλέον εφικτό να σπάσει προς τα κάτω και το φράγμα του 1,2%. Η απόδοση κινείται πλέον 300 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν πριν από ένα χρόνο. Η εξέλιξη οφείλεται εν μέρει στους φόβους για νέα παγκόσμια ύφεση, που στρέφουν μαζικά τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι δυνατή, εάν η αγορά αμφισβητούσε τις προοπτικές της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα ο ESM δίνει το πράσινο φως για τη μερική εξόφληση προς το ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times

www.ert.grΠηγή: ert.gr