«Το Άγιο και Ανέσπερο Φως βρίσκεται στην πατρίδα», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης λίγο αφότου έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το Άγιο Φως από το Ιεροσόλυμα. «Ας ελπίσουμε ότι το Φως της Αναστάσεως θα μας φωτίζει και καθοδηγεί. Ειδικά αυτές τις μέρες, λόγω και της κατάστασης στην Ουκρανία, το μήνυμα για τη σημασία της ζωής και της ειρήνης είναι επίκαιρο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.  Η υποδοχή του Ανέσπερου Φωτός έγινε σε μια λιτή τελετή στο αεροδρόμιο ενώ ακολούθησε η μεταφορά του στην Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Παράλληλα, είναι προγραμματισμένη η μεταλαμπάδευσή του με πτήσεις στην ελληνική επικράτεια. Είναι η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πανδημίας που η Aνάσταση θα γιορταστεί κανονικά στις εκκλησίες με μόνο περιορισμό, τα μέτρα αυτοπροστασίας. Το μεσημέρι έγινε η τελετή αφής στα Ιεροσόλυμα.

Το ανέσπερο φως, που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης στην οικουμένη έφτασε το βράδυ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Άγημα του στρατού απέδωσε τιμές ενώ με ειδικές πτήσεις της Aegean και της Sky Express το Άγιο Φως θα διανεμηθεί σε όλη την επικράτεια.

Eurokinissi

Οι καμπάνες του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ήχησαν νωρίτερα χαρμόσυνα, οι χιλιάδες πιστοί ύψωσαν τις λαμπάδες τους και το Άγιο Φως εξήρθε από το Ιερό Κουβούκλιο. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κρατά δύο δεσμίδες από 33 αναμμένα κεριά, όσα και τα χρόνια του Ιησού.

Σαν ένα πύρινο κύμα το Αναστάσιμο φως μεταλαμπαδεύθηκε στα κεριά των πιστών που κατάφεραν να βρεθούν στον Πανάγιο Τάφο. Τα χιλιάδες αναμμένα κεριά δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα γεμάτη λαμπρότητα και κατάνυξη.

Προηγήθηκε η ιερή λιτανεία τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και η πόρτα αποσφραγίστηκε σύμφωνα με το τυπικό, αφού πρώτα ελέγχθηκε ο εσωτερικό του για να αποκλειστεί η παρουσία οποιουδήποτε αντικειμένου που μπορούσε να ανάψει φωτιά.

Λίγο αργότερα, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος παρέδωσε στην ελληνική αντιπροσωπεία το Αναστάσιμο φως, με κάθε επισημότητα.

«Αποτελεί τιμή να παραστώ ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στον Ναό της Αναστάσεως, να παραλάβω το Άγιο Φως από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ και να το μεταφέρω στην πατρίδα μαζί με το αναστάσιμο μήνυμα» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης σε ανάρτησή του στο twitter.

Ο κ. Κατσανιώτης στην αντιφώνησή του προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ επεσήμανε ότι «η Αφή του Αγίου Φωτός λειτουργεί λυτρωτικά για την πίστη όλης της Χριστιανοσύνης. Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Αγιοταφική Αδελφότητα, υπό την σεπτή καθοδήγηση σας, Μακαριώτατε, είναι ο θεματοφύλακας αυτής της μεγάλης και λυτρωτικής παράδοσης, συνεχίζοντας τον από αιώνων αγώνα τους, στην πρώτη γραμμή υπέρ της Ορθοδοξίας. Μια προσφορά θυσίας, εγκαρτέρησης και ψυχραιμίας που μόνον τα δοκιμασθέντα μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητος θα μπορούσαν να επιδείξουν, όπως άλλωστε ιστορικά επιβεβαιώνεται. Η Ελληνική Πολιτεία έχει σταθεί πάντοτε αρωγός, στηρίζοντας το Πατριαρχείο και την Αγιοταφική Αδελφότητα στην προσπάθεια να διαφυλαχθούν αλώβητα από τον χρόνο και τις γεωπολιτικές σκοπιμότητες τα ιερά προνόμια και ο αναντικατάστατος πνευματικός ρόλος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας. Μόλις φτάσουμε στην Πατρίδα, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί σε όλες τις γωνιές της, στους ορθόδοξους ναούς που απόψε θα μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως και της ελπίδας. Είμαι βέβαιος ότι τις ημέρες αυτές αισθανόμεθα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, την ανάγκη λυτρώσεως και ελπίδας, που μόνον το Θείο Δράμα και η Ανάσταση του Θεανθρώπου προσφέρουν στον κόσμο. Είθε το Άγιο Φως, το οποίο μεταλαμπαδεύει το μήνυμα της ζωής, της χαράς και της ελπίδας, να μεταφέρει σε ολόκληρη την Οικουμένη, ανεξάρτητα από εθνικότητα και φυλή, τη δόξα του Θεού και την πίστη των ανθρώπων».

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Νίκος Καπόγλης, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ελίνα Κολύβα

www.ertnews.gr

Πηγή ert.gr