Μεταναστευτικό: Μέχρι το καλοκαίρι τα κλειστά κέντρα – Συνεχείς ροές και αντιδράσεις (video)

Αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση,όσο και από τις τοπικές κοινωνίες προκαλεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή κλειστών προ-αναχωρησιακών κέντρων στα νησιά. Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μπει τέλος στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που δεν πληρούν κανέναν κανόνα αξιοπρεπούς διαβίωσης ενώ παράλληλα δημιουργούν προβλήματα στη ζωή των ντόπιων.

Σκληρή απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός σε όσα προκλητικά υποστήριξε το τουρκικό ΥΠΕΞ περί απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων από την Ελλάδα. «Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή, η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να εκπληρώσει τους όρους του δικού της μεριδίου της συμφωνίας. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ατυχώς επίσης είναι ενδεικτική του πως οι μεταναστευτικές ροές χρησιμοποιούνται ως εργαλείο διεθνών πιέσεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ζάγκρεμπ, όπου μίλησε στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μηχανήματα επί τω έργω στη Σάμο, για τη δημιουργία κλειστού προ-αναχωρησιακού κέντρου. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να φιλοξενηθούν 1.500 άτομα εκεί. Τώρα όμως προβλέπεται να μείνουν πάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

«Λέμε ναι στα στα κλειστά κέντρα, μικρής όμως χωρητικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάτζος.

Ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου είπε στην ΕΡΤ ότι είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η παραίτηση όλων των εκλεγμένων εκτός από δύο δημοτικών συμβούλων.

Ζητούν άμεσα να αποσυμφορηθεί το νησί (καθώς αυτή τη στιγμή στη Σάμο βρίσκονται 7.000 μετανάστες), καθώς επίσης η νέα δομή που θα δημιουργηθεί να μην ξεπερνά σε δυναμικότητα τους 1.600.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου. Τον διαβεβαίωσε οτι έχει την στήριξη του Υπουργείου -κάτι που μεταφράζεται με χρηματοδότηση για έργα και υποδομές- και έκανε μια σημαντική διευκρίνηση, οτι η ανοιχτή δομή θα καταργηθεί, δεν θα λειτουργεί παράλληλα με το κλειστό κέντρο.

Του είπε επίσης οτι το κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο δεν θα ξεπερνά σε χωρητικότητα τους 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη Λέσβο η δομή της Μόριας θα κλείσει σταδιακά, ενώ ως τον Ιούλιο του 2020 θα είναι έτοιμο νέο προαναχωρησιακό κέντρο στο νησί. «πάγια θέση μας είναι η άμεση και μόνιμη αποσυμφόρηση της Μόριας και όχι νέα κέντρα», ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού επιμελητηρίου Λέσβου Β. Μυρσινιάς.

Αντιδράσεις και στη Λέρο για την μετατροπή της υπάρχουσας δομής σε κλειστή, χωρητικότητας άνω των 1.000 ατομων, με τις αφίξεις νέων προσφύγων και μεταναστών να είναι συνεχείς στο νησί. «Αυτό που φοβόμαστε είναι τι θα γίνει όταν θα είναι έγκλειστοι και θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός τους», δήλωσε ο δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλλιας.

Ίδια η ανησυχία και στην Κω που το ΚΥΤ θα μετατραπεί σε κλειστού τύπου, χωρητικότητας 2.000 ατόμων και άνω.

Αντιδράσεις από την αναφορά Θ. Δρίτσα για τους βιασμούς στα Κέντρα Υποδοχής

Συζητήσεις προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα στον ΣΚΑΙ, στο πλαίσιο συζήτησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο ποίος είπε «βιασμοί μικρών παιδιών στη Μόρια γίνονται μια φορά το εξάμηνο». Ο κ. Δρίτσας, λίγη ώρα αργότερα προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση. «Αυτό που είπα είναι ότι στη δική μας κυβερνητική θητεία, τέτοια αρνητικά φαινόμενα στα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών, φροντίζαμε να τα προλαμβάνουμε, να τα αντιμετωπίζουμε και να τα αποτρέπουμε και όχι να τα διογκώνουμε και να τα αξιοποιούμε προπαγανδιστικά», είπε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μ. Σταθοπούλου, Χ. Ζαββουδάκης, Α. Σπυριδάκη, Κ. Βερβέρογλου

www.ert.grΠηγή ert.gr