Μεταναστευτικό: Κραυγή αγωνίας για άμεση αποσυμφόρηση (video)

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν οι κάτοικοι της Σάμου ζητώντας να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο αποσυμφόρησης του νησιού.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Σάμου θα παραμείνουν κλειστές και την ερχόμενη Δευτέρα καθώς δημοτική αρχή και εργαζόμενοι ζητούν την άμεση απομάκρυνση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο υποδοχής.

«Το νησί της Σάμου ανήκει στην Ευρώπη. Σε ποιο άλλο σημείο της ΕΕ η αναλογία κατοίκων και προσφύγων/μεταναστών θα ήταν ένας προς ένα», ανέφερε ο Δήμαρχος Σάμου Γεώργιος Στάντζος.

Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης που αφορούν τον Σεπτέμβριο του 19, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 76.500 πρόσφυγές εκ των οποίων το 45% παραμένει στα νησιά και το υπόλοιπο 55% στην ενδοχώρα.

Λάρισα

Σε ξενοδοχεία θα φιλοξενούνται πλέον όσοι πρόσφυγες μεταφέρονται στο νομό Λάρισας. Ο Υπουργός προστασίας του πολίτη διαβεβαίωσε τους δημάρχους ότι δεν θα προχωρήσει η επέκταση της δομής στο Κουτσόχερο και δεν θα δημιουργηθεί νέος καταυλισμός στο Κυψελοχώρι του δήμου Τεμπών.

«Η Λάρισα έχει ήδη σηκώσει βάρος στη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών. Θα συμβάλλει και τώρα, με δικαιοσύνη, στο πλαίσιο μίας αναλογικής πανελλαδικής κατανομής των μεταναστών και των προσφύγων.» τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η ανοιχτή δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο δεν είναι πια διαχειρίσιμη» τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

«Θα ήθελα η πόλη μας να παραμείνει μόνο στη διαχείριση των διαμερισμάτων μάλιστα σε μια προοπτική μείωσης έως και κλεισίματος του Κουτσόχερου.» επεσήμανε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Στη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο φιλοξενούνται ήδη 1500 άτομα, ενώ σε διαμερίσματα της πόλης διαμένουν περισσότερες από 100 οικογένειες. Στην Καρίτσα του Δήμου Αγιάς σε ξενοδοχειακή μονάδα θα φιλοξενηθούν από την 1η Νοεμβρίου 40 ασυνόδευτα αγόρια ηλικίας 12 έως 18 ετών

Καβάλα

Ο υπουργός εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την ανοιχτή δομή προκειμένου να ενημερωθεί για τις εργασίες επέκτασής της.

«Θα παρακολουθήσουμε την πορεία των εργασιών να δούμε τι παρεμβάσεις έχουν γίνει και πως θα πάμε από εδώ και πέρα» επεσήμανε ο υπουργός εθνικής Άμυνας.

173 διαμορφωμένα διαμερίσματα στεγάζουν 826 πρόσφυγες και μετανάστες στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Χάρης Ζαβουδάκης, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη,Τασούλα Κρητικού

 

www.ert.grΠηγή ert.gr