Μεταναστευτικό: Απόφαση για την δέσμευση των εκτάσεων-Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες-Ανταποδοτικά €9,5 εκ. στους δήμους (video)

Επιταχύνεται η διαδικασία κατασκευής των νέων κλειστών δομών σε πέντε νησιά μετά την επίταξη των εκτάσεων στις οποίες θα δημιουργηθούν. Έντονα αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες ενώ η κυβέρνηση προχωρεί στην άμεση καταβολή ανταποδοτικών τελών ύψους 9,5 εκατομμυρίων στους Δήμους, που επιβαρύνθηκαν με τη φιλοξενία μεταναστών το 2019.
Άμεσα εκταμιεύεται το ποσό των 9.500.000 ευρώ το οποίο θα καταβληθεί σε 36 δήμους που επιβαρύνθηκαν με μονάδες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών το 2019.

Το ανταποδοτικό τέλος που αντιστοιχεί για την Μυτιλήνη υπολογίζεται στα 3.000.000 ευρώ. Ο δήμος Ανατολικής Σάμου θα λάβει 1.128.000 ευρώ Ο δήμος Χίου 880.000. Ο δήμος Κω 560.000. Ο δήμος Λέρου 388.000.

Το ποσό προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος και ανά διαμένοντα σε χώρους φιλοξενίας και προβλέπεται η ανά τρίμηνο προκαταβολή του τέλους για την περίοδο μετά την 1/1/2020.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, υπέγραψε το πρωί απόφαση με την οποία ορίζονται οι διαδικασίες για την δέσμευση των εκτάσεων όπου και θα ανεγερθούν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές. Ο Ν. Μηταράκης χαρακτήρισε το μέτρο «έκτακτης ανάγκης» και υπογράμμισε ότι συντρέχουν θέματα ασφάλειας στα νησιά. Οι δομές θα αρχίσουν να κατασκευάζονται τον Μάρτιο και θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι.

«Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιταχύνει τις διαδικασίες θα βοηθήσει να έχουμε εκροές, δηλαδή επιστροφές. Σκοπός μας είναι με την καλύτερη λειτουργία του ασύλου, σε νέες δομές, αυστηρά ελεγχόμενες, να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκος.

Επισημαίνοντας ότι ο διάλογος χαρακτηρίζει όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι «οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν μόλις ανοίξουν οι κλειστές» και τόνισε: «Ο διάλογος είναι κάτι που χαρακτηρίζει όλο το σχέδιό μας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα συζητήσαμε με όλους τους φορείς. Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Ένας από τους άξονες του σχεδίου μας είναι οι κλειστές δομές και δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο και να μας βρει το καλοκαίρι χωρίς κλειστές δομές». Ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τις τοπικές αρχές, αφού η ατζέντα είναι πολύ ευρύτερη και δεν αφορά μόνο τα κλειστά κέντρα.

«Όπως αναμενόταν, το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων προσφυγικών δομών, με την επίταξη μάλιστα ακινήτων, οδεύει σε πλήρη αποτυχία. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πίσω την ΠΝΠ, να φέρει το θέμα στη Βουλή και να λάβει επιτέλους υπόψη της τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Χαρίτσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε το πρόβλημα και έρχεται η ΝΔ με το αυταρχικό μέτρο της επίταξης και μετατρέπει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα σε εθνική τραγωδία», σημειώνει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Π. Χρηστίδης.

«Είναι επικίνδυνο, απάνθρωπο και βάρβαρο γιατί καταπατά πρώτα από όλα το δικαίωμα του πρόσφυγα στο άσυλο. Τον φυλακίζει. Είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης», αναφέρει η Δ. Μανωλάκου από το ΚΚΕ.

Όταν επιτάσεις σε μία περιοχή κάτι σημαίνει ότι χωρίς να ρωτήσεις τον κάτοικο πας και του λες να κάνω αυτό. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν επιτάξεις», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος.

«Τι θα έπρεπε να κάνουν με τα νησιά; Το αντίθετο απ` ό,τι έκαναν. Είναι έγκλημα. Να προωθηθούν αμέσως στην ενδοχώρα, να μοιραστούν αμέσως» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης.

«Δεν επιλύεται κανένα πρόβλημα, ταυτόχρονα θα συνεχίζουν να λειτουργούν οι ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων, οι οποίοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για την Πέμπτη το πρωί στην Αθήνα.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της σήμερα το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Το δημοτικό συμβούλιο της Δ. Λέσβου αποφάσισε μεταξύ άλλων να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα. Επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την αντίθεση του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στη θέση «17» εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Χίου. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή. Επίσης, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να συμβάλει στη δημιουργία της δομής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χ. Γιαννοπούλου

Σχετικές ειδήσεις: Έντονες αντιδράσεις για τις κλειστές δομές-Κονδύλι €9,5 εκ. στους Δήμους

www.ert.grΠηγή ert.gr