Μετανάστης έσωσε ΑμεΑ στην Ισπανία – Ανταμείφθηκε με άδεια παραμονής και εργασίας

Μπορεί να μπήκε στην Ισπανία χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά τελικά τα απέκτησε, αφού του χορηγήθηκε τιμητικά άδεια παραμονής και εργασίας από την ισπανική κυβέρνηση. Ο λόγος για νεαρό Σενεγαλέζο, που είχε σώσει έναν ανάπηρο άνδρα όταν το σπίτι του τυλίχθηκε στις φλόγες.

Η ιστορία του 20χρονου Γκόργκι Λαμίν Σόου, που έφτασε στην Ισπανία το 2017, συγκίνησε όλη τη χώρα τον περασμένο μήνα. Ο νεαρός ζει πουλώντας βραχιόλια και κολιέ στον δρόμο, στην τουριστική πόλη Ντένια. Στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ περπατούσε σε έναν δρόμο, άκουσε κραυγές από ένα κτίριο, απ’ όπου έβγαινε πυκνός μαύρος καπνός. Χωρίς να διστάσει, σκαρφάλωσε στην πρόσοψη και ανέβηκε στον δεύτερο όροφο.

Ο Γκόργκι μπήκε από το μπαλκόνι στο φλεγόμενο διαμέρισμα και λίγο αργότερα βγήκε κουβαλώντας στην πλάτη του έναν άνδρα. Με τη βοήθεια ενός γείτονα, που έσπευσε να του φέρει μια σκάλα, τον κατέβασε με ασφάλεια.

Η δήμαρχος της Ντέρια ζήτησε από την κυβέρνηση να χορηγήσει άδεια παραμονής και εργασίας στον θαρραλέο νεαρό. Περίπου 90.000 άνθρωποι υπέγραψαν στο διαδίκτυο ένα αίτημα για να γίνει «νόμιμος» ο «ανώνυμος ήρωας» που αποδείχθηκε «υποδειγματικός πολίτης».

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Εργασίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι έδωσε κατ’ εξαίρεση άδεια παραμονής και εργασίας στον 20χρονο, αναγνωρίζοντας «την υπηρεσία του προς την κοινότητα».

«Είμαι φτωχός, δεν έχω τίποτα. Αλλά είμαι δυνατός και μπορώ να βοηθήσω. Δεν μ’ αρέσει να βλέπω τους ανθρώπους να υποφέρουν», είχε εξηγήσει ο Γκόργκι στην τοπική εφημερίδα Levante-EMV.

Ο Γκόργκι είχε πει ότι έμενε στη γειτονική πόλη Γκάντι, σε ένα διαμέρισμα που μοιραζόταν με άλλους Σενεγαλέζους. Ο ίδιος ζούσε με την κοπέλα του και το μωρό τους σε ένα μικροσκοπικό, κρύο δωμάτιο και δεν είχαν ούτε κρεβάτι για να κοιμηθούν, μόνο ένα στρώμα στο πάτωμα.

Η ιστορία του νεαρού θυμίζει εκείνη του Μαλινέζου Μαμουντού Γκασαμά, στον οποίο δόθηκε κατ’ εξαίρεση η γαλλική υπηκοότητα το 2018, όταν σκαρφάλωσε στην πρόσοψη ενός κτιρίου στο Παρίσι για να σώσει ένα νήπιο που κινδύνευε να πέσει από μπαλκόνι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ert.grΠηγή: ert.gr