Μεγα-δοση βιταμίνης C έσωσε ασθενή με Covid και σηψαιμία

Ένας νεαρός Αυστραλός που ήταν σοβαρά άρρωστος με COVID-19 και έπασχε από πρώιμα στάδια σηψαιμίας έκανε μια αξιοσημείωτη ανάρρωση αφού έλαβε τεράστιες δόσεις βιταμίνης C.

Η σήψη είναι μια συχνή αιτία θανάτου για άτομα που ασθενούν σοβαρά με COVID-19. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Florey χρησιμοποίησαν στο παρελθόν μεγάλες δόσεις βιταμίνης C για τη θεραπεία της σήψης σε ζώα. Τώρα οι γιατροί στο νοσοκομείο Austin δοκίμασαν την τεχνική σε έναν ασθενή με Covid και σηψαιμία και όπως ανέφεραν παρουσίασε «αξιοσημείωτη» ανάρρωση. Ο καθηγητής Rinaldo Bellomo, διευθυντής της Εντατικής Θεραπείας στο Austin Health της Μελβούρνης, δήλωσε ότι η υγεία του 40χρονου είχε αρχίσει να επιδεινώνεται σημαντικά από COVID-19, με τον άνδρα να χάνει τη λειτουργία των νεφρών και την αρτηριακή του πίεση να πέφτει.

Η σήψη – μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που εμφανίζεται όταν το σώμα βλάπτει τα δικά του όργανα ενώ ανταποκρίνεται σε μια λοίμωξη – άρχισε να κυριαρχεί στο σώμα του και ο χρόνος του μετρούσε αντίστροφα. «Η ζωή του ασθενούς απειλήθηκε σοβαρά», είπε.

Με τη συγκατάθεση της οικογένειας, έδωσαν στον ασθενή μια αρχική δόση 30 γραμμάρια ασκορβικού νατρίου (βιταμίνη C) για 30 λεπτά, και στη συνέχεια δόση συντήρησης 30 γραμμαρίων για 6,5 ώρες. «Αυτό ισοδυναμεί με 5.000 πορτοκάλια που διοχετευθηκαν στις φλέβες του», δήλωσε ο καθηγητής Bellomo.

Ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C είναι 500mg, που σημαίνει ότι αυτή η μεγα-δόση ήταν 60 φορές μεγαλύτερη και έπρεπε να χορηγηθεί υπό νοσοκομειακή παρακολούθηση. Ο καθηγητής Bellomo είπε, ότι αφού ο ασθενής έλαβε τη μεγάλη δόση βιταμίνης C, οι αλλαγές ήταν «αξιοσημείωτες». «Σε σύντομο χρονικό διάστημα, είδαμε βελτιωμένη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τα επίπεδα του αρτηριακού οξυγόνου στο αίμα και τη λειτουργία των νεφρών«, τονισε.

Η θερμοκρασία του βελτιώθηκε επίσης. «Ο ασθενής μπόρεσε να βγει από την μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε 12 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας με ασκορβικό νάτριο και να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο χωρίς επιπλοκές 22 ημέρες αργότερα», είπε.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα άτομα με COVID-19 ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια δεν πρέπει να δοκιμάσουν την ίδια θεραπεία στο σπίτι. «Δεν θέλουμε να αγοράζουν δέκα μπουκάλια βιταμίνης C και να πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματά τους – αυτό θα τους κάνει πολύ άρρωστους».

Ενώ το αποτέλεσμα φαίνεται πολλά υποσχόμενο για τον σοβαρά άρρωστο ασθενή της Μελβούρνης και τις μελέτες σε ζώα, οι ειδικοί δήλωσαν ότι προηγούμενες μελέτες που χρησιμοποιούν μεγάλες δόσεις βιταμίνης C για τη θεραπεία της σήψης έχουν δειξει ανάμικτα αποτελέσματα.

Ο καθηγητής Simon Finfer, από το George Institute for Global Health, ερευνά τη σήψη για περισσότερα από 25 χρόνια.»Έχουμε δει πολλές θεραπείες που φαίνεται να λειτουργούν σε μοντέλα ζώων και αναφορές περιπτώσεων, αλλά δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε μεγάλες μελέτες».

 

Αυστραλια: Ανταπόκριση Έμμα Παπαεμμανουήλ

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr