Μεγάλη αύξηση στη χρήση κοκαΐνης και ψυχοτρόπων ουσιών «δείχνουν» τα λύματα στην Αττική

Εκτός από την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, παρατηρείται και μία μεγάλη άνοδος στη χρήση κοκαΐνης και ψυχοτρόπων ουσιών, επισήμανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθρέπτης» του Χρήστου Μιχαηλίδη.

Ειδικότερα, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι «παρακολουθούμε τα δεδομένα στα λύματα πάνω από δέκα χρόνια συστηματικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής και είχαμε παρατηρήσει στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης την αύξηση των ψυχοφαρμάκων, την αύξηση της κοκαΐνης, της μεταμφεταμίνης.

Τώρα από τον Μάρτιο, συγκρινόμενοι με το 19, διαπιστώσαμε την αύξηση φέτος της κοκαΐνης, η οποία αύξηση έφτασε και το 70% στην πρώτη φάση. Αυτό στην αρχή το είχαμε αποδώσει στην κατάσταση εγκλεισμού και στην ανάγκη κάποιων που είναι υπό πίεση να υπάρχει μία διέγερση.

Ωστόσο, αυτό το πράγμα διαπιστώθηκε ότι ήταν πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε ξανά μία αύξηση από Σεπτέμβριο ως Νοέμβριο και αυτό συνδυάστηκε με αυξημένες συλλήψεις, κατασχέσεις, που σημαίνει ότι υπήρξε αύξηση της διακίνησης τελικά αυτό το διάστημα και αυτό αποτυπώθηκε στα λύματα σε πραγματικό χρόνο πολύ νωρίς».

Τέλος, ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε ότι τις τελευταίες ημέρες διαπιστώθηκε η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής κατά 205%, γεγονός που οδήγησε σε έναν «συναγερμό» και στην απόφαση για το lockdown στην Αττική.

www.ert.grΠηγή ert.gr