Τις νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων σε Λέρο και Κω, προκειμένου να διαπιστώσει τη πρόοδο των εργασιών, επισκέφθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.
Χαρακτήρισε εγγύηση και προστασία για το μέλλον τα έργα που γίνονται με κοινοτική χρηματοδότηση 100% και σε καμία περίπτωση όπως δήλωσε, η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να τα εκλάβει ως απειλή. Αντίθετα αποτελούν αφορμή για καλύτερη οργάνωση.

Ο κ. Σχοινάς επισκέφθηκε και τις υπάρχουσες δομές όπου συνομίλησε με πρόσφυγες εκτιμώντας ότι είναι σημαντικά βελτιωμένες αλλά όπως τόνισε “δεν μπορούν να καλύψουν μελλοντικές ανάγκες”.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο προσφυγικό κύμα μετά την Πανδημία όμως στη περίπτωση αυτή, επεσήμανε, θα είμαστε έτοιμοι ώστε να μην επαναληφθούν σκηνές του παρελθόντος.


Για τους δυο στόχους που έθεσε η κυβέρνηση και πραγματοποιήθηκαν, τη μείωση των προσφυγικών ροών και την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών του ασύλου μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης.

“Έχουμε ευθύνη ως χώρα”, υποστήριξε ο κ Μηταράκης, “να δημιουργήσουμε κλειστές ελεγχόμενες δομές οι οποίες θα αποτρέψουν τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες”, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τα νέα ΚΥΤ ως επένδυση υψηλών προδιαγραφών από πλευράς ΕΕ και κυβέρνησης .

Ο υπουργός ευχήθηκε να μην υπάρξουν στο μέλλον παρόμοιες κρίσεις ενώ ευχαρίστησε και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου που, όπως είπε, ζήτησε να δημιουργηθούν αυτές οι δομές φιλοξενίας οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.
Σύνταξη-φωτογραφίες: Πίτσα Βερβέρογλου

www.ertnews.grΠηγή ert.gr