Μαδρίτη: Νέα εντάλματα σύλληψης – Διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Η καταλανική κρίση εντάθηκε καθώς το περιφερειακό κοινοβούλιο στη Βαρκελόνη ανέστειλε την εκλογή του προέδρου από το Σώμα και οι ισπανικές αρχές επανέλαβαν τα αιτήματα για σύλληψη των εξόριστων αυτονομιστών ηγετών. Στο μεταξύ, η αστυνομία της Φινλανδίας αποδέχτηκε το ισπανικό αίτημα για τη σύλληψη του εξόριστου αυτονομιστή πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζεντεμόντ, αλλά «δεν γνωρίζει πού βρίσκεται».

Της Δώρας Μακρή, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ισπανία

Όσα δεν κατάφερε ο ανύπαρκτος πολιτικός διάλογος να οριοθετήσει έρχεται τώρα ο βαρύς πέλεκυς της Δικαιοσύνης να αποκεφαλίσει. Η απόφαση του δικαστή Πάμπλο Γιαρένα, του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας ( Tribunal Supremo), να διατάξει την προφυλάκιση 5 Καταλανών πολιτικών χωρίς χρηματική εγγύηση, μοιάζει να κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο στο περίφημο » procés» της Καταλονίας.
25 από τους 28 εμπλεκόμενους Καταλανούς πολιτικούς στη διενέργεια του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου του 2017, που ήδη έχει κριθεί αντισυνταγματικό, αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες.
Ειδικά οι 13 από αυτούς με την κατηγορία της εξέγερσης που τους αποδίδεται, δεν θα μπορέσουν να μπουν σε μελλοντική εκλογική αναμέτρηση καθώς τους αφαιρείται το δικαίωμα του » εκλέγεσθαι». Οι κατηγορίες είναι της εξέγερσης , της στάσης και της ανυπακοής. Σε ορισμένους αποδίδεται και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος καθώς ο δικαστής στην δικογραφία υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκαν κρατικά κονδύλια για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Ζητά μάλιστα την επιστροφή περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ από τα 14 μέλη της πρώην κυβέρνησης της Καταλονίας.

Στο ραντεβού της Παρασκευής με τον Ισπανό δικαστή για την απόδοση των κατηγοριών δεν προσήλθε όμως η έκτη κατηγορούμενη Μάρτα Ροβίρα, η γενική γραμματέας του κόμματος ERC, η οποία νωρίς το πρωί αναχώρησε μυστικά για την Ελβετία προς έκπληξη όλων. Σε επιστολή της που άφησε , τόνισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της από την εξορία ενώ εξήγησε ότι της ήταν αδύνατον να αποχωριστεί την επτάχρονη κόρη της, αν ο δικαστής διέταζε την προφυλάκισή της. Ο δικαστής Γιαρένα , όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές , έδωσε εντολή για έκδοση διεθνούς εντάλματος εις βάρος της αλλά και ενεργοποίησε επίσης το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιτζεντεμόντ και τα στελέχη της πρώην κυβέρνησής του, που διαμένουν μαζί του στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση του Ισπανού δικαστή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Καταλονία και ειδικότερα στη Βαρκελώνη, όπου αμέσως μετά την ανακοίνωσή της, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί στην Πλατεία Καταλονίας της πόλης. Σε κάποια σημεία μάλιστα και συμβολικά ορισμένοι συγκεντρωμένοι έκαψαν φωτογραφίες του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος , του δικτάτορα Φράνκο αλλά και του νυν βασιλιά Φελίπε. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αθώωσε δυο κατηγορούμενους που είχαν προβεί σε αντίστοιχη πράξη , θεωρώντας ότι δεν αποτελεί αδίκημα αλλά δικαίωμα πολιτικής έκφρασης η καύση φωτογραφιών πολιτικών ή μη προσωπικοτήτων.
Στο μεταξύ το καταλανικό κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη , προχώρησε στην ψηφοφορία για την εκλογή ως τοπικού κυβερνήτη του Ζορντί Τουρούλ, μέλος του κόμματος PDeCAT και κυβερνητικού εκπροσώπου της τοπικής κυβέρνησης Πουιτζντεμόντ . Δεν κατάφερε όμως να εκλεγεί μόνο με τις ψήφους των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας καθώς το κόμμα CUP που διαθέτει 4 έδρες, απείχε από την ψηφοφορία.

Σήμερα το πρωί, η ολομέλεια συνεδρίασε εκ νέου, καθώς όπως ορίζει ο κανονισμός θα πρέπει να γίνει η διαδικασία της δεύτερης ψηφοφορίας εκλογής κυβερνήτη για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ο Ζορντί Τουρούλ δεν μπορεί να βρίσκεται στην ψηφοφορία , αφού ήδη έχει οδηγηθεί στη φυλακή και ο κανονισμός αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί από απόσταση. Συνέβη το ίδιο και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, αυτή του Κάρλες Πουιτζντεμόντ που βρισκόταν στις Βρυξέλλες αλλά και στην περίπτωση του ακτιβιστή Ζορντί Σάντσεθ ο οποίος επίσης είναι προφυλακισμένος.

Στην Καταλονία , εφαρμόζεται για την ώρα το άρθρο 155 του Συντάγματος το οποίο περνά τις αρμοδιότητες της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Ο χρόνος όμως τρέχει. Και ως τις 22 Μαΐου απαιτείται η αναζήτηση υποψηφίου κυβερνήτη και η ψήφισή του, διαφορετικά προκηρύσσονται εκ νέου τοπικές εκλογές. Στο μεταξύ οι διαμαρτυρίες θα συνεχίζονται στους δρόμους της Καταλονίας, το κοινοβούλιο θα βρίσκεται σε απόλυτο διχασμό, ενώ οι ειδικοί αναλυτές θα διαφωνούν με την κατηγορία της εξέγερσης η οποία προϋποθέτει τη χρήση όπλων και βίας , κάτι που δεν συνέβη στην Καταλονία.

Η απόλυτη πολιτική και οικονομική κρίση την οποία διέρχεται τον τελευταίο χρόνο η πιο πλούσια περιοχή της Ισπανίας, πολύ δύσκολα θα δρομολογηθεί.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1

www.ert.grΠηγή:ert.gr