Μήνυμα και προειδοποίηση Πομπέο προς την Άγκυρα – Η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας (video)

Με τη σαφή προειδοποίηση πως «οι παράνομες γεωτρήσεις δεν είναι αποδεκτές και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εμπλέκεται σε παράνομη δραστηριότητα» ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την επίσημη θέση της Ουάσιγκτον για τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει κόκκινο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έστειλε, από την Αθήνα, ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτραπούν οι παράνομες ενέργειες.

Είπε συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών:

«Κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε καλά τις δραστηριότητες και εργαζόμαστε στενά ώστε να κάνουμε σαφές ότι η στρατιωτικοποίηση αυτών των θεμάτων δεν είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε. Εργαζόμαστε ώστε να πέσουν οι τόνοι και να επιτύχουμε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά (…) Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν, η Τουρκία που είναι εν προκειμένω το θέμα της ημέρας, να εμπλέκεται σε παράνομη δραστηριότητα».

Το αυστηρό μήνυμα του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας έρχεται σε μία στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει την επιθετική της ρητορική και λίγες μόνο ώρες μετά το προκλητικό τουίτ του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, με το οποίο ανακοινώνει ότι το Γιαβούζ έφτασε στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ: «Το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1. Το πλοίο μας θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν, αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο ακολουθούν το διεθνές δίκαιο, διαμήνυσε ο Μάικ Πομπέο: «Έχουμε κάνει σαφές ότι τις επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα διέπουν συγκεκριμένοι κανόνες. Έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους ότι οι παράνομες γεωτρήσεις δεν είναι αποδεκτές και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε διπλωματικές δράσεις -όπως κάνουμε πάντα- για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε έννομες ενέργειες σε οποιοδήποτε σημείο διέπει το διεθνές δίκαιο».

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας τέθηκε και από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, απ’ όπου ξεκίνησε ο κύκλος επαφών του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική της Τουρκίας, η οποία στο θέμα της Κύπρου παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο: «Αναφέρομαι, κύριε υπουργέ, στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας η οποία, δυστυχώς συχνά, δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα (…) Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου (…) Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».

Αλλά και ο Νίκος Δένδιας, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του αναφέρθηκε στην πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ: «Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως ανακοινώθηκε, το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Η νέα αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και τι περιλαμβάνει

ΒΑΣΗ ΣΟΥΔΑΣ 
Νέες υποδομές: Ελλιμενισμός πλοίων- αεροπλανοφόρων/ 115 ΠΜ: Εξυπηρέτηση μαχητικών αεροσκαφών  
-Οι πληροφορίες που υπάρχουν για την Κρητική βάση- στρατηγικού προσανατολισμού- είναι οτι θέλουν οι Αμερικανοί, να δημιουργήσουν τις δομές που θα είναι ικανές να φιλοξενήσουν περισσότερα πλοία του 6ου Στόλου μέχρι και αεροπλανοφόρο.
-Ταυτόχρονα, θέλουν να δημιουργούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν ταυτόχρονα ικανό αριθμό αεροσκαφών, επιπέδου Σμήνους.

 ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Χρήση Λιμανιού για πολεμικά πλοία & μεγάλα εμπορικά μεταφοράς υγροποιημένου αερίου
-Το λιμάνι της ακριτικής αυτής πόλεως έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια το εντονότατο ενδιαφέρον των ΗΠΑ αλλά και του ΝΑΤΟ. Το έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα και ήδη οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει 2,3 εκ. ευρώ.

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Νέες εγκαταστάσεις ελικοπτέρων και προσωπικού
-Στον Βόλο οι Αμερικανοί, ήρθαν, δοκίμασαν για δυο χρόνια και φαίνεται ότι δια μέσου της αμυντικής συμφωνίας θα βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή αυτή.
-Στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν θα υπάρξουν νέες υποδομές ώστε να φιλοξενούνται Αμερικανικά ελικόπτερα και βέβαια το προσωπικό τους.
Ήδη φέτος και για τουλάχιστον έξι μήνες θα βρεθούν περισσότερα από 400 στελέχη των Αμερικανικών δυνάμεων με έδρα την Γερμανία στο Στεφανοβίκειο σε κοινές ασκήσεις με τους ιπταμένους της Αεροπορίας Στρατού και τις Ειδικές Δυνάμεις.

110 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ – UAV’s
UAV’s MQ-9 REAPER- Ιπτάμενα Τάνκερ KC-135 & Ελληνικά UAV’s (μέσω της αμυντικής συμφωνίας)
-Έχουν περάσει δυο χρόνια από την στιγμή που απογειώθηκαν πρώτη φορά τα Αμερικανικά Μη Επανδρωμένα MQ-9 από την 110 Πτέρυγα Μάχης κι απ’ ότι όλα δείχνουν η αμυντική συμφωνία επεκτείνει την παραμονή τους στην πόλη της Θεσσαλίας. Παράλληλα στην αεροπορική βάση θ’ αναπτυχθούν όλες εκείνες οι υποδομές που απαιτούνται και για τα ιπτάμενα τάνκερ των Αμερικανών που αρκετές φορές μετασταθμεύουν στην βάση αυτή.

Nίκος Παναγιωτόπουλος και Μαϊκ Πομπέο είχαν μιλήσει εκτενώς και για τα οφέλη της αμυντικής συμφωνίας με τον Έλληνα υπουργό να ψάχνει την αύξηση αυτής της κεφαλαιοποίησης στην σχέση των δυο χωρών επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την ερχόμενη Τετάρτη που φτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Αμερικανών τίθενται επί τάπητος.

-Αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων
-«Έξυπνα όπλα» για τα νέα F-16 Viper.
-Αεροπορικοί πύραυλοι κατά πλοίων
-UAV
-Αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
-Νέα πλοία και πλήρης στήριξη για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού στόλου

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Γιώργος Σιδέρης

www.ert.grΠηγή: ert.gr