Μέτωπο Σαλβίνι-Λεπέν κατά του «οχυρού» των Βρυξελλών

Η οικονομία, αλλά και οι αντι-μεταναστευτικές θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης προκαλούν το χάσμα με την ευρωπαϊκή ένωση..Αντίστοιχα, αυτά είναι και τα θέματα που ενώνουν τη Λέγκα του Βορρά με το γαλλικό ακροδεξιό εθνικό μέτωπο.Ματέο Σαλβίνι και Μαρίν Λεπέν συναντήθηκαν στη Ρώμη και προανήγγειλαν συνεργασία ενόψει ευρωεκλογών για μια εναλλακτική λύση, όπως είπαν,στην ΕΕ.

Από την πρώτη στιγμή της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Ματέο Σαλβίνι φρόντισε να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι με τη Μαρίν Λεπέν μοιράζονται τις ίδιες ιδέες. Είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας: «Μπορεί να μιλάμε για παρωχημένους όρους, τους έχουμε όμως εντάξει στην πολιτική μας. (Μοιραζόμαστε κοινές) αξίες, αρχές, συνοχή και τιμή. Στο τέλος Μαΐου θα ζήσουμε την επανάσταση της κοινής λογικής, που θα επηρεάσει την Ευρώπη και όχι μόνο».

Οι δύο ακροδεξιοί ηγέτες επιτέθηκαν στον κοινό τους… εχθρό – το οχυρό των Βρυξελλών όπως το χαρακτήρισαν – προαναγγέλλοντας το κοινό τους μέτωπο ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου. Στόχος τους να πάρουν περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και να φέρουν όπως λένε την αλλαγή στην Ευρώπη. Η επίθεση στον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και τον Πιέρ Μοσκοβισί ήταν αναπόφευκτη. «Οι εχθροί της Ευρώπης, των λαών της Ευρώπης, της ευτυχίας των λαών της Ευρώπης είναι ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί, οι οποίοι έχουν προκαλέσει το φόβο και την εργασιακή ανασφάλεια στην Ευρώπη και αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους», είπε ο Σαλβίνι.

Η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της στον Ματέο Σαλβίνι και στην ιταλική κυβέρνηση στην διπλή κόντρα που έχει ανοίξει με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μεταναστευτικό και οικονομία. Οι δυο τους εξάλλου από καιρό μιλούν για κοινούς στόχους, ακόμη και πριν τις εκλογές στην Ιταλία. Η ίδια ανέφερε πως υπάρχει εναλλακτική λύση στην Ευρώπη. Είπε η Λεπέν: «Με το Ματέο δεν παλεύουμε κόντρα στην Ευρώπη, αλλά εναντίον της Ε.Ε που έχει καταντήσει ένας απολυταρχικός οργανισμός. Παλεύουμε εναντίον της ΕΕ για να σώσουμε την αληθινή Ευρώπη».

Και οι δύο φρόντισαν να ανεβάσουν φωτογραφίες στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλώντας για την πολύ καλή συνεργασία τους. Η Μαρίν Λε Πεν μάλιστα έδωσε συγχαρητήρια στον Σαλβίνι για την δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ρεπορτάζ: Μαρία Κονταξή

www.ert.grΠηγή: ert.gr