Μέτρα στήριξης 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο – Επιστρεπτέα 6 και 7: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ η ρευστότητα που ρίχνει στην αγορά το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία. Τα περισσότερα χρήματα αφορούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, μέσω της οποίας θα δοθούν 3 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που είτε είναι κλειστές με κρατική εντολή, είτε λειτουργούν αλλά έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για τον 6ο κύκλο με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, που θα αφορά την απώλεια τζίρου για τον Ιανουάριο και η πληρωμή θα γίνει αρχές Μαρτίου με προϋπόθεση τη διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Θα ακολουθήσει ο 7ος κύκλος, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, που θα αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους και οι πληρωμές θα γίνουν αρχές Απριλίου.

Η συνολική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω του επιτυχημένου μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Παράλληλα, επεκτείνεται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή ενοικίου για επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή όπως είναι η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Το μέτρο ισχύει και για το λιανεμπόριο.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αποζημιώνονται από το κράτος με το 80% του μηνιαίου μισθώματος εάν είναι φυσικά πρόσωπα και με το 60% εάν είναι νομικά πρόσωπα.

«Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη γνωστή του συνήθεια να εξαγγέλλει ως νέα, πράγματα που ήδη ισχύουν. Δεν ακούσαμε λέξη για ρύθμιση και διαγραφή χρεών ή μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση», σχολίασε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Η αντιπολίτευση είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς εμμένει σε ανεύθυνες πολιτικές που αν είχαν εφαρμοστεί θα είχαν αφήσει τη χώρα με άδεια ταμεία, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Ραλλού Αλεξοπούλου

www.ert.grΠηγή: ert.gr