Μέρκελ: Παράταση του lockdown μέχρι 7 Μαρτίου
Βερολίνο, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Σε παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Μαρτίου μπαίνει η Γερμανία μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες το βράδυ στη σύσκεψη της καγκελαρίου με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς της Γερμανίας.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την παράταση της ισχύος των αυστηρών περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 7 Μαρτίου προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος της πανδημίας και να αποτραπεί ένα νέο κύμα με τις μεταλλαγμένες μορφές του κορονοϊού.

«Ένα πήγαινε-έλα, με άνοιγμα και στη συνέχεια κλείσιμο δεν φέρνει καλύτερες συνθήκες προγραμματισμού, από το να περιμένουμε μερικές ημέρες παραπάνω να έχουμε τον έλεγχο ότι μπορούμε να μπούμε σε μία σταδιακή διαδικασία ανοίγματος», είπε η Μέρκελ σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή.

Η καγκελάριος άσκησε και αυτοκριτική για διστακτική διαχείριση και έλλειψη προετοιμασίας το καλοκαίρι και το φθινόπωρο ενόψει του αναμενόμενου δεύτερου κύματος. Υπερασπίστηκε την απόφαση να γίνουν ευρωπαϊκά από την Κομισιόν οι παραγγελίες και οι συμφωνίες για τις παραγγελίες εμβολίων. Και εκτίμησε ότι μέχρι το (ημερολογιακό) τέλος του καλοκαιριού θα υπάρχει προσφορά εμβολίου για όλους όσοι θέλουν να εμβολιαστούν.

Κριτική από την αντιπολίτευση δέχτηκε η καγκελάριος και η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις τόσο στα εμβόλια όσο και στην παροχή της υπεσχημένης οικονομικής βοήθειας

Η στρατηγική για το επόμενο διάστημα που ακολουθεί η Γερμανία προσαρμόζεται στο κριτήριο του δείκτη εφταημέρου. Πρώτος στόχος είναι να πέσει ο δείκτης στα 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 σε επτά ημέρες. Εκτιμάται ότι θα φτάσει στο σημείο αυτό η Γερμανία στο τέλος Φεβρουαρίου, για αυτό αποφασίστηκε χθες να ανοίξουν από την 1. Μαρτίου τα κομμωτήρια. Άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων θα αποφασιστεί κατά περίπτωση από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια που έχουν την ευθύνη της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Στις 3 Μαρτίου η καγκελάριος και οι τοπικοί πρωθυπουργοί θα επανεξετάσουν την κατάσταση και την απόδοση των μέτρων  Με πτώση του δείκτη κρουσμάτων επταημέρου κάτω των 35 θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα ανοίγματος για λιανικό εμπόριο, γκαλερί, μουσεία κλπ.

www.ert.grΠηγή: ert.gr