Μέρκελ – Μακρόν: Παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμεύει ως παράδειγμα, η επιτυχία αυτή είναι ενθαρρυντική για όλες τις συμμετέχουσες χώρες στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, τόνισαν κατά τη διμερή τους συνάντηση η ‘Αγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ, η συνάντηση έχει ως αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ κεντρικό θέμα αποτέλεσαν  οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση με την ‘Ανγκελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι η συνεργασία, η φιλία και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα του αποτελούν σοβαρά επιχειρήματα για μια θετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις αρχές του καλοκαιριού.

Στη σύνοδο που συνδιοργάνωσε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ, συμμετέχουν οι ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Σλοβενίας ενώ έλαβε μέρος και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε πάντως τις προηγούμενες ημέρες να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση, ενώ όπως τονίζει το ARD, η καγκελάριος θεωρεί σημαντική την ευρωπαϊκή ανάμιξη στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία δέχονται επιρροές τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα.

Spiegel: Οι φόβοι του Μακρόν κόντρα στην Μέρκελ

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέτει τα φαινομενικά δισεπίλυτα προβλήματα στα Βαλκάνια ως την πρώτη προτεραιότητα της Ευρώπης, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, εκτιμώντας ότι πολλοί στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο φοβούνται ότι το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο στην περιοχή.

«Πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι κίνδυνοι όταν μιλάμε για μια συμφωνία ανταλλαγής εδαφών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, από τους μακροβιότερους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, στο SPIEGEL. «Αυτό θα μπορούσε γρήγορα να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες στην περιοχή των Βαλκανίων».

«Εκεί που απέτυχε η Φεντερίκα Μογκερίνι, η Μέρκελ θέλει τώρα να βρει λύση, αλλά δεν είναι όλοι σύμφωνοι. Στην πραγματικότητα, η Μέρκελ έχει λίγα να προσφέρει στους Βαλκάνιους συνομιλητές της. Αυτό οφείλεται επίσης στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν. Το μεγαλύτερο κίνητρο για τη Σερβία και τις άλλες βαλκανικές χώρες να επιλύσουν εκκρεμούσες εδαφικές διαφορές είναι η προοπτική πρόωρης ένταξης στην ΕΕ», γράφει το Spiegel.

Με αυτή την έννοια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, στη Σερβία την επονομαζόμενη ενδεικτική ημερομηνία ένταξης το 2025.

Από το Παρίσι προέκυψαν όμως αιφνιδιαστικά κάποιες αντιρρήσεις – και έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να αναπροσαρμόσει τα σχεδιά της.

Ο Μακρόν φοβάται ότι θα δώσει «όπλα» στους ακροδεξιούς εθνικιστές αντιπάλους του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αν οι Γάλλοι μαθουν ότι η ΕΕ θελει τώρα να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, όπως με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αναφέρεται στο γερμανικό δημοσίευμα που θέτει το ερώτημα:

«Οι δεξιοί λαϊκιστές θα καθορίζουν την ατζέντα;»

«Η περαιτέρω αναβολή της έκθεσης συνεπάγεται κινδύνους», εκτιμά το Spiegel. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σε όλες τις εκθέσεις της ότι η Συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας ήταν ο τελευταίος λόγος για να ξεκινήσει η διαδικασία προσχώρησης της χώρας», προειδοποιεί ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Άσελμπορν. «Θα ήταν ένα σοβαρό λάθος της ΕΕ προς τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και προς ολόκληρη τη Βαλκανική, αν η Βόρεια Μακεδονία απομακρυνθεί τώρα από την ΕΕ». Οπως προειδοποιεί ο Άσελμπορν: «Αυτό θα σήμαινε ότι οι δεξιοί λαϊκιστές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Λεπέν, θα καθορίζουν την ημερήσια διάταξη».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr