Μέι: Επιθυμούμε την παραμονή των Ευρωπαίων και μετά το Brexit

«Διανύουμε μια νέα και κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε η Βρετανή πρωθυπουργός στην ομιλία που εκφώνησε στη Φλωρεντία, προτείνοντας μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά το Brexit. Η Μέι είπε ότι κατά την περίοδο αυτή η πρόσβαση της μίας πλευράς στην αγορά της άλλης θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και ότι οι δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα παραμείνουν εν ισχύ, ώστε να διασφαλιστεί μια «ομαλή» έξοδος. «Η περίοδος εφαρμογής θα ήταν προς το συμφέρον μας», είπε χαρακτηριστικά. Η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή της επιθυμεί να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Ευρωπαίοι πολίτες και μετά το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε σήμερα ότι η χώρα της θα τιμήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της κατά την περίοδο που θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βρετανή πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι αρχικές διαπραγματεύσεις ήταν «σκληρές» αλλά είπε ότι έχει επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος. «Αν οι συνομιλίες για το Brexit αποτύχουν, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι εκείνοι που αντιτίθενται στις αξίες μας», τόνισε.

Η Βρετανία θέλει να παραμείνει στενή φίλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις, δεσμεύτηκε σήμερα η Τερέζα Μέι, σημειώνοντας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι «προς το συμφέρον όλων».

«Ο βρετανικός λαός αποφάσισε να εγκαταλείψει την ΕΕ και να γίνει ένα έθνος που συναλλάσσεται με ελευθερία με όλον τον κόσμο, ικανό να χαράξει μόνο του τον δρόμο του στον κόσμο. Για πολλούς είναι μια συναρπαστική εποχή γεμάτη υποσχέσεις. Για άλλους είναι ανησυχητική. Εγώ κοιτάζω προς τα εμπρός με αισιοδοξία», πρόσθεσε.

Στην ομιλία της στη Φλωρεντία η Μέι είπε ότι ελπίζει οι διαπραγματευτικές ομάδες να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Είπα μάλιστα ότι επιθυμία της είναι τα βρετανικά δικαστήρια να μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τους τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα αυτών των πολιτών.

Όπως είπε η Μέι, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει ότι όλα θα παραμείνουν ίδια και μετά το Brexit. Είπε όμως ότι θέλει να εργαστεί «χέρι με χέρι» με την ΕΕ και όχι με «τμήματα» της ΕΕ.

Όσον αφορά την ενιαία αγορά και την πρόσβαση σε αυτήν, η Βρετανή πρωθυπουργός «κατανοεί ότι οι τέσσερις ελευθερίες είναι αδιαίρετες» και τόνισε ότι οι δύο πλευρές δεν ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τους «έχοντας μπροστά τους μια λευκή κόλλα χαρτί». Το ζήτημα, όπως υποστήριξε, είναι «τι θα κάνουμε όταν μία πλευρά θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές των κανονιστικών αρχών.

Στην αρχή της ομιλίας της η Μέι είπε ότι η Βρετανία δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ αλλά να είναι ένας «ισχυρός φίλος». Έφερε μάλιστα ως παραδείγματα τη μαζική μετανάστευση και την τρομοκρατία, ως δύο προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της συνεργασίας.

Η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ δεν είναι «με κανέναν τρόπο αποκήρυξη της δέσμευσής μας προς τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε. Η απόφαση αυτή ήταν «μια διακήρυξη για το πώς θέλουν οι Βρετανοί να λειτουργεί η δημοκρατία». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΕ ουδέποτε έγινε αντιληπτή από τους Βρετανούς ως «αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής ιστορίας μας».

Παρ’ όλ΄ αυτά, η αποχώρηση «δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε πλέον ένα υπερήφανο μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών εθνών», συμπλήρωσε.

Διαδήλωση Βρετανών που μένουν στην Ιταλία

Μια μικρή διαδήλωση διαμαρτυρίας οργάνωσε σήμερα στην Φλωρεντία, μια ομάδα Βρετανών που ζουν μόνιμα στην Ιταλία. Με πλακάτ και συνθήματα που φώναξαν στην πλατεία έξω από τον κεντρικό σταθμό της πόλης, οι διαδηλωτές θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο Brexit και στην επίσκεψη της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης.

«Brexit, όχι εξ ονόματός μου» και «Απαγορεύοντάς σου να ψηφίσεις στις Ευρωεκλογές, απαγορεύουν να ακουσθεί η φωνή σου», ήταν δυο από τα κύρια συνθήματα της ειρηνικής αυτής κινητοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική Ιταλία -και ιδίως η περιφέρεια της Τοσκάνης- με τις εντυπωσιακές αγροτικές περιοχές της και τους μικρούς οικισμούς της, εδώ και αρκετά χρόνια έχει επιλεγεί από μεγάλο αριθμό Βρετανών ως μόνιμος τόπος διαμονής.

Σχετική είδηση: Μπαρνιέ: Εποικοδομητική η Μέι αλλά θέλουμε περισσότερη σαφήνεια

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε εδώ: Μέι: Επιθυμούμε την παραμονή των Ευρωπαίων και μετά το Brexit