Η ξηρότητα αναφέρεται σε έναν τύπο επιδερμίδας και η αφυδάτωση αναφέρεται σε μια κατάσταση του δέρματος. «Το ξηρό δέρμα στερείται ελαίων επειδή παράγει λιγότερο σμήγμα από το κανονικό δέρμα και η έλλειψη σμήγματος σημαίνει ότι το δέρμα είναι χωρίς τα λιπίδια που χρειάζεται για να συγκρατήσει την υγρασία και να δημιουργήσει ένα ισχυρό φράγμα για την προστασία από τους εξωτερικούς επιδρομείς», λέει η Tata Harper ειδική στην περιποίηση..

«Η αφυδάτωση προκαλείται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι ο καιρός, το περιβάλλον, η διατροφή και η κατανάλωση καφεΐνης, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη περιεκτικότητα σε νερό μέσα στο δέρμα».

Μια καλή δοκιμή, λέει ο Radusky, είναι να τσιμπήσετε το μάγουλό σας. Εάν δημιουργούνται ρυτίδες με απαλή πίεση αντί να διατηρείται το σχήμα, τα κύτταρα του δέρματός σας διψάνε για νερό. Σημειώνει επίσης ότι την αφυδατωμένη επιδερμίδα θα την αισθάνεστε σφιχτή, θα είναι θαμπή στον καθρέφτη και θα παρατηρήσετε περισσότερες ρυτίδες σε περιοχές που δεν θυμάστε να είχατε όπως και πιο έντονους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

«Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αφυδατωμένης επιδερμίδας περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πολλή συμφόρηση και φλεγμονή».

Το ξηρό δέρμα, από την άλλη πλευρά, τείνει να «τραβάει», να ξεφλουδίζει αλλά και να υποφέρει από κνησμό και φαγούρα.

Οι χειρότερες περιοχές είναι συνήθως κοντά στα φρύδια και στην άκρη της μύτης και του στόματος. Στο σώμα, περισσότερο ξηρά σημεία είναι ο λαιμός, το εσωτερικό των βραχιόνων και των μηρών.

 Πηγή:bovary.gr