Λιβύη: Απέρριψε η Βουλή του Χαφτάρ το μνημόνιο με την Τουρκία

Καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ και όπως μεταδίδει το πρακτορείο  «al-Arabiya» η Βουλή που ελέγχεται από τις συγκεκριμένες δυνάμεις απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως «παράνομη συμφωνία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Βουλή του στρατηγού Χαφτάρ καλεί παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Στον απόηχο της συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε σε εξηγήσεις τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, τον οποίο απείλησε με απέλαση, εφόσον δεν κοινοποιήσει το περιεχόμενο του μνημονίου που υπεγράφη.

«Η συμφωνία της Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου, ενώ διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters προειδοποιούσαν πως η νέα κίνηση της Άγκυρας μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων.

Την ίδια ώρα, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει Χάρτη με την εκδοχή της για  τα όρια της υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο.

Στον λογαριασμό του στο τουίτερ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα αεροπορίας και ναυτιλίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ Τσαγατάϊ Ερτζίγες, υποστηρίζει ότι το σημείο Α έως Β στο χάρτη είναι τα όρια από την ‘συμφωνία’ που υπέγραψε η Τουρκία  το 2011. Tο σημείο C-D-E αποτελεί την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών Τουρκίας με Αίγυπτο. Και το σημείο E-F είναι τα όρια που προκύπτουν από το τελευταίο «μνημόνιο κατανόησης θαλάσσιων ζωνών» μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης.

Η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα. Η κυβέρνηση Σάρατζ ελέγχει την Τρίπολη και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των λιβυκών πετρελαιοπηγών στην ανατολική Λιβύη.

Τον Ιούνιο, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαφτάρ ανακοίνωσε πως διέκοψε όλες τις σχέσεις με την Τουρκία και πως όλες οι τουρκικές εμπορικές πτήσεις ή τα τουρκικά πλοία που προσπαθούν να φθάσουν στη Λιβύη θα αντιμετωπίζονται ως εχθρικά.

Πηγή:ΕΡΤ
Σχετικές ειδήσεις:

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ υπό τη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας (video)

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr