Λίβανος: Νέες διαδηλώσεις για τις καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης

wΧιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Βηρυτού μετά από δηλώσεις του προέδρου Μισέλ Αούν σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης δεν έχουν αποδώσει καρπούς και πως θα χρειαστούν μέρες προτού καθοριστεί ημερομηνία για επίσημες συνομιλίες με τους επικεφαλής των κομμάτων.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι επίσημες συνομιλίες για τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού θα ξεκινούσαν την Πέμπτη ή την Παρασκευή, με τους διαδηλωτές να ζητούν κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.

«Εάν από τις διαπραγματεύσεις προκύψει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, θα είναι χωρίς πολιτική κάλυψη, ανίκανη να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή», είπε στη συνέντευξή του σημειώνοντας πως ο ίδιος θα στήριζε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών-πολιτικών.

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε απόψε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σαάντ Χαρίρι, που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία στις 29 Οκτωβρίου, ότι ο τελευταίος διστάζει να αναλάβει και πάλι.

Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις είπε ότι τα αιτήματά τους «ακούστηκαν» αλλά οι ίδιοι δεν ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση για διάλογο και κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους διότι εμποδίζουν όσους θέλουν να εργαστούν. Προειδοποίησε επίσης ότι όλοι θα βγουν χαμένοι από αυτήν την αντιπαράθεση και θα επέλθει «καταστροφή» αν παραμείνουν στους δρόμους.

Οι δηλώσεις εξόργισαν τους διαδηλωτές που απέκλεισαν δρόμους σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Βηρυτού.

Από τις 17 Οκτωβρίου η χώρα ζει στους ρυθμος ενός πρωτόγνωρου κινήματος το οποίο ζητά την απομάκρυνση ολόκληρης της παλαιάς πολιτικής τάξης, που δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου εδώ και δεκαετίες. Πολλοί Λιβανέζοι θεωρούν την ελίτ αυτή διεφθαρμένη και ανίκανη να βάλει τέλος στον οικονομικό μαρασμό.

Πολλά σχολεία και πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά, όπως και οι τράπεζες οι οποίες προκήρυξαν απεργία μετά τις εντάσεις που σημειώθηκαν με πελάτες τους την περασμένη εβδομάδα. Η Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι εργάζεται ώστε οι τραπεζοϋπάλληλοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους το συντομότερο δυνατόν και να είναι ασφαλείς.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τους δημοσίους υπαλλήλους να φτάσουν στους χώρους εργασίας τους.

Νωρίτερα, δεκάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο της Βηρυτού ζήτησαν μια «ανεξάρτητη δικαστική εξουσία» και προσπάθησαν να εμποδίσουν δικαστές και δικηγόρους να μπουν στο κτίριο.

Στο Αλέι, στην Τύρο και στην Μπααλμπέκ, διαδηλωτές οργάνωσαν καθιστικές διαμαρτυρίες έξω ή μέσα στα γραφεία των δημόσιων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών. Οι εργαζόμενοι των δύο κυριότερων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, της Alfa και της Touch, ξεκίνησαν απεργία επ’ αόριστον.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

www.ert.grΠηγή: ert.gr