«Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει σε σχέση με την διαχείριση αυτή της Μέγα-Πυρκαγιάς, ώστε να περιοριστεί η έκτασή της και να σβήσει πιο γρήγορα, αυτό είναι το ζητούμενο εδώ. Δεν είναι μια πυρκαγιά όπως ήταν στο Μάτι που μπορούσαμε πάρα πολύ γρήγορα να καταλάβουμε ότι ο λόγος που πέθαναν 103 άνθρωποι ήταν επειδή δεν υπήρξε εκκένωση. Εδώ υπήρξαν εκκενώσεις. Τις απαντήσεις για την διαχείριση θα τις δούμε σε βάθος χρόνου» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις Μέγα-Πυρκαγιές

Διαπιστώνει ο κ. Συνολάκης, ότι μας έχει κάνει φοβερή εντύπωση, στο πανελλήνιο, η Μέγα-Πυρκαγιά η οποία διήρκησε 9-10 μέρες. Σε άλλες περιοχές, όπως στην Καλιφόρνια, όπως έχει τις ίδιες συνθήκες με την Ελλάδα, ξηροκλιματικές συνθήκες, περίπου την ίδια βλάστηση, οι πυρκαγιές καίνε για πάρα πολλές εβδομάδες. Μία πυρκαγιά που καίει τώρα, η Ντίξι, έχει ήδη κάψει 2.000.000 στρέμματα. Εμείς δεν είμαστε συνηθισμένοι στην Ελλάδα γιατί δεν είχαμε καύσωνες. «Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές τις Μέγα-Πυρκαγιές και να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε. Δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς στην Πυροσβεστική ότι η πυρκαγιές θα διαρκούσαν για τόσες μέρες. Αιφνιδίασε ο αριθμός των πυρκαγιών και ο χρόνος που διήρκησαν λόγω του φοβερού καύσωνα». Το 2020 κάηκε περίπου το 4% της έκτασης της Καλιφόρνια, που είναι περίπου όσο ολόκληρη η Ελλάδα. «Εκεί έχουν πάρα πολύ καλά συστήματα πυρόσβεσης, είναι πολύ οργανωμένοι και σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο. Αυτό μας δείχνει ότι έχουμε μπει σε μια πορεία, που θα πρέπει να συγκρατήσουμε την κλιματική αλλαγή, γιατί θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, τις Μέγα-Πυρκαγιές».

Όταν έχουμε δει μια πυρκαγιά να καίει για 10 μέρες, μια Μέγα-Πυρκαγιά, πρέπει να προετοιμαστούμε για πυρκαγιές διαρκείας στο μέλλον και παίζει μεγάλο ρόλο το τι κάνουμε με τα περιαστικά δάση, γιατί ναι μεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά το γεγονός ότι έχουμε σπίτια μέσα ή δίπλα σε δάση, καλώδια της ΔΕΗ, αυτό δεν βοηθά ούτε την διαχείριση ούτε την κατάσταση, εξήγησε ο κ. Συνολάκης.

«Χρειάζεται να ξανασκεφτούμε τον πολεοδομικό μας σχεδιασμό και να καταλάβουμε ότι όταν μπαίνουν όρια, υπάρχουν για έναν λόγο, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όταν επί δεκαετίες αυτό σαν κοινωνία το αγνοούμε και πάμε να νομιμοποιήσουμε τα αυθαίρετα, τέτοιου είδους πρακτικές πρέπει να σταματήσουν. Δεν είναι σωστό για να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα να καίγονται τα δάση. Ένα άλλο κομμάτι είναι η διαχείριση των δασών, ο καθαρισμός τους, γιατί θα πάμε σε ένα ανάγλυφο περίπου όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων, σε όλη την Ελλάδα».

Υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών, τουλάχιστον μερική

Χρειάζεται τουλάχιστον μερική ασφάλιση των σπιτιών υποχρεωτική και βάσει αυτών να γίνονται αποζημιώσεις, γιατί εξετάζεται η επικινδυνότητα από τις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να τα ασφαλίσουν και αυτή η αξιολόγηση είναι σημαντική για τον ιδιοκτήτη για να καταλάβει ο ίδιος τις αδυναμίες που έχει η κατοικία του. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, υπογραμμίζει ο κ. Συνολάκης.

«Όλη μου την επιστημονική καριέρα έχω δει από πρώτο μάτι τι διαφορά κάνει η εντολή εκκένωσης από την μη εκκένωση, σε ακραία φυσικά φαινόμενα, τσουνάμι, πλημμύρες, πυρκαγιές, το έχω δει σε μέρη όπως η Ινδονησία, Ιαπωνία, Χιλή. Ήξερα από την αρχή στο Μάτι ότι το βασικό διαχειριστικό σφάλμα ήταν ότι δεν εδόθη εντολή εκκένωσης και αυτό θα έσωζε ζωές.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αν δεν είχαμε το 112 θα είχαμε θρηνήσει θύματα,

«Μέχρι στιγμής εδώ δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Το βασικό στοιχείο της μελέτης στο Μάτι είναι ότι άλλαξε το δόγμα της ελληνικής πολιτικής προστασίας, βρήκαμε την έγκαιρη προειδοποίηση, μπήκε το 112.  Η μελέτη μου για το Μάτι, ανέδειξε ότι αν υπήρχε το 112, θα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα και αν είχε δοθεί πολύ έγκαιρα δεν θα είχαμε κανένα θύμα». Εξηγώντας πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του 112, καθώς πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην ακούν ραδιόφωνο, να μην βλέπουν τηλεόραση, να μην ακούν την αστυνομία, ακόμα και σε επίπεδο προετοιμασίας, τα μηνύματα που στέλνονται και δίνουν οδηγίες να κλειστούν παράθυρα, καμινάδες, προετοιμαστείτε για εκκένωση, εκκενώστε, «αυτό σε συνδυασμό με την αστυνομία που έδρασε πάρα πολύ καλά, έκανε φοβερή δουλειά. Αν λάβεις το μήνυμα από το 112 και δεν ακολουθήσεις τις οδηγίες παίρνεις την ζωή σου στα χέρια σου».

Γίνονται απόπειρες φίμωσής μου

«Η στάση ορισμένων κάθε φορά που βγαίνω και λέω την επιστημονική μου άποψη, είναι να βγαίνουν αμέσως, να την χλευάζουν και να την ειρωνεύονται. Όλα αυτά είναι απόπειρες φίμωσής μου. Αυτά είναι τελείως μεσαιωνικά, μόνο στον Μεσαίωνα, αν υπήρχε ένας επιστήμονας που και έλεγε κάτι διαφορετικό από αυτό που πρέσβευαν ορισμένοι, έβγαιναν και προσπαθούσαν να τον κάψουν. Οτιδήποτε λέω βγαίνει προς τα έξω, ως μια τελείως διαφορετική εικόνα. Το μήνυμα είναι ότι κάθε φορά που θα βγαίνεις, θα δέχεσαι επίθεση, γι’ αυτό να μην λες την επιστημονική σου άποψη, κάτσε στ’ αυγά σου».

www.ertnews.grΠηγή ert.gr