Κ. Μητσοτάκης: «Απομονωμένη η Τουρκία με τις επιλογές της» (videο)

Εφ` όλης της ύλης η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ της Κυριακής. Τρία 24ωρα πριν το νέο έτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά απομονωμένη από τις πρόσφατες επιλογές της, χωρίς ωστόσο να αποκλείει προσφυγή στην Χάγη: «Αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μια διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε -και το πιστεύουμε- ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα».

Όσον αφορά στην εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός προτάσσει στην απόφαση του ότι ο πρώτος πολίτης της χώρας θα πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους: «Θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Άρα, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα γίνουν εντός Ιανουαρίου επαναφέροντας , όπως δηλώνει το μπόνους: «Όμως αυτό θα γίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Δεν γίνεται αν το πρώτο κόμμα παίρνει 18% να έχει το ίδιο μπόνους με αυτό που θα λάμβανε αν έπαιρνε 38%.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία ανάπτυξης της χώρας και την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ αναφέρεται και στις αλλαγές στο πλαίσιο των απεργιών και των διαδηλώσεων.

«Οι ελάχιστοι δεν μπορούν να ορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του ενός πολίτη να διαδηλώνει, αλλά και το δικαίωμα των άλλων να ζουν, να εργάζονται, να μετακινούνται», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας κατά πολιτών, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι όλες οι υποθέσεις ελέγχονται, αλλά όπως τονίζει, η πολιτεία οφείλει να προστατεύει την δημόσια περιουσία και να εμπεδώνει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

www.ert.grΠηγή ert.gr