Στην έναρξη εργασιών για την κατασκευή του Πάτρα-Πύργος αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Εν έτη 2022, σε μία χώρα σαν την Ελλάδα που θέλουμε να είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούμε να θρηνούμε άλλες ανθρώπινες ζωές», τόνισε, σημειώνοντας ότι το έργο Πάτρα-Πύργος, που συζητείται πάνω από μία δεκαετία, ξεκινάει.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα του έργου, σημείωσε ότι η παράδοση θα γίνει μέσα σε λιγότερο από 36 μήνες, για το πρώτο μεγάλο τμήμα του.

Σημείωσε επίσης ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του Πάτρα-Πύργος ανακοίνωσε και τη σύνδεση του με την Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εξάλλου στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα.

Σημείωσε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει συμβασιοποιήσει τα τελευταία τρία χρόνια έργα ύψους 3,5 δισεκ. ευρώ και έχει δημοπρατήσει έργα ύψους 6 δισεκ. ευρώ.
Τόνισε ότι τα έργα αυτά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά εντάσσονται σε έναν ευρύτερο ολιστικό σχεδιασμό.

Επισήμανε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αντιμετώπισε τις μεγάλες παθογένειες των δημοσίων έργων στην Ελλάδα με τις αλλαγές στο νόμο 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις.

«Μελετοκατασκευή. Όχι μελέτη, δημοπράτηση και μετά το κατασκευαστικό έργο με καθυστέρηση, έρχεται ο εργολάβος, δεν μου αρέσει η μελέτη, είναι προβληματική. Αυτό είναι το έργο, πάρτο, κάντο, τελείωνε», ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Το δεύτερο που κάνουμε, που είναι πολύ βασικό, είναι ότι θα γίνεται σοβαρή επίβλεψη -όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη- από ιδιώτες μηχανικούς με την εποπτεία του δημοσίου».

Αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδίως σε δήμους μικρούς, που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες. Και τόνισε πως «όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για να αλλάξει η Ελλάδα. Υπάρχει ένα πακέτο έργων άνω των 13 δισεκ. ευρώ».

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr