Κύπρος- Υπουργός Υγείας στην ΕΡΤ: Αρχές Ιανουαρίου αναμένουμε το εμβόλιο της Pfizer

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες του υπουργείου Υγείας Κύπρου, καθώς και ολόκληρης της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Κύπρο και την σταθεροποίηση – και κατόπιν βελτίωση – των αριθμών, τόσο σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, όσο και σε ό,τι σχετίζεται με την θνητότητα και το ποσοστό των ασθενών COVID 19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Από την Δευτέρα 30/11/2020 ισχύουν τα νέα ακόμη αυστηρότερα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου και προβλέπουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί, εκτός ιδιαίτερου λόγου, όπως για σκοπούς νυχτερινής εργασίας, ή υγείας και κλείσιμο όλων των χώρων εστίασης στις 19:00 το απόγευμα.

Πρόσφατα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε δια της υπουργού του Ζέτας Αιμιλιανίδου για μια ακόμη φορά τρόπους στήριξης των εργαζομένων, με κύριο στόχο την διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας. Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έκανε λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις, ανέφερε ωστόσο ότι οι πόροι της Κυβέρνησης δεν είναι ανεξάντλητοι. Το υπουργείο Τουρισμού με τον πολιτικό του προϊστάμενο Σάββα Περδίο βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση νέας στρατηγικής για την προσέλκυση τουριστών για την επόμενη σεζόν. Εντατικοί έλεγχοι διεξάγονται από την Αστυνομία για τήρηση των μέτρων υπό το άγρυπνο «βλέμμα» του υπουργείου Δικαιοσύνης και της αρμόδιας υπουργού Έμιλυς Γιολίτη.

Aίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ότι τα υγειονομικά μέτρα και τα πρωτόκολλα που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται σε συνεργασία με τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου Hermes Airports Ltd έτυχαν θετικής αξιολόγησης από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI World) το οποίο και απένειμε τη Διαπίστευση Υγείας Αεροδρομίου (ACI Airport Health Accreditation) στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου.

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων αξιολόγησε, μεταξύ άλλων, τον καθαρισμό και την απολύμανση στα αεροδρόμια, τη φυσική αποστασιοποίηση των επιβατών, την προστασία του προσωπικού, τη διαμόρφωση των χώρων και την επικοινωνία προς το επιβατικό κοινό. Την πληροφορία έκανε γνωστή ο υπουργός Μεταφορών Κύπρου Γιάννης Καρούσος.

Και φυσικά οι ενέργειες αυτές δεν είναι οι μόνες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών βρίσκονται όλα τα νέα δεδομένα, αλλά πρωτίστως η προστασία της υγείας τους, των οικογενειών τους και η νέα πραγματικότητα στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν. Μια πραγματικότητα στην οποία όπως φαίνεται υπάρχει φως στο τούνελ.

Στα νέα δεδομένα των εμβολίων που δρομολογούνται από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς, η Κύπρος θα έχει το δικό της μερίδιο. Ένα μερίδιο το οποίο αναμένεται να καταφθάσει ως πρώτη παρτίδα εμβολίων στις αρχές της νέας χρονιάς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι το πλέον ρεαλιστικό σενάριο είναι να αναμένουμε την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.

«Αρχές Ιανουαρίου του 2021 αναμένουμε την έλευση της πρώτης παρτίδας του εμβολίου της Pfizer στην Κύπρο. Αυτό είναι το ρεαλιστικό σενάριο, δεδομένου ότι η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020. Αν αναλογιστεί κανείς ότι απαιτείται και περίπου μια εβδομάδα μέχρι την τελική αποστολή του, τότε σε αυτό το χρονικό σημείο είναι ρεαλιστικό να το περιμένουμε», ανέφερε στην ΕΡΤ.

Ο κος Ιωάννου επεσήμανε ότι σαφώς και υπάρχει η πιθανότητα το εμβόλιο να εγκριθεί νωρίτερα προς κυκλοφορία και διάθεση για τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αυτό αποτελεί ένα άκρως αισιόδοξο σενάριο και καλύτερα να μην προτρέχουμε.

«Σε κάθε περίπτωση εμείς ακολουθούμε την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί οριζόντια για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», τόνισε στην ΕΡΤ ο κος Ιωάννου.

Απαντώντας, τέλος στο ερώτημα, τί αριθμός αναλογεί σύμφωνα με τον πληθυσμό της Κύπρου σε αυτήν την πρώτη παρτίδα εμβολίων που όπως όλα δείχνουν θα βρίσκεται στην Κύπρο στις αρχές Ιανουαρίου, διευκρίνισε ότι αυτή θα είναι 50.000.

Πάντως, αν και τα νούμερα παραμένουν υψηλά, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα αποδειχθούν καθοριστικές. Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα υπάρχει σαφής εικόνα αν η κατάσταση βελτιώθηκε ή όχι. Η 13η Δεκεμβρίου θα κρίνει αν από τις 14 του ίδιου μήνα τα μέτρα θα «χαλαρώσουν» κατά κάποιο τρόπο ή θα παραμείνουν ως έχουν.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση – Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

www.ert.grΠηγή: ert.gr