Το αδιέξοδο στο Κυπριακό, που διχάζει το νησί, «μετρά» σχεδόν μισό αιώνα… Κι όμως, υπάρχει ένα χωριό, το μοναδικό στην Πράσινη Ζώνη, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – οι ίδιοι που ζούσαν εκεί το 1974 – συνεχίζουν και ζουν μαζί ειρηνικά, εργάζονται αρμονικά, προσεύχονται παράλληλα… Με την κάμερα της ΕΡΤ η Μανιάνα Καλογεράκη κατέγραψε αποκλειστικές εικόνες από ένα χωριό – μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης: Η καλύτερη απάντηση στην τουρκική απαίτηση για πλήρη, μόνιμη διχοτόμηση του νησιού.

Πρόκειται για το χωριό Πύλα της Κύπρου, στο οποίο μετά τα γεγονότα του 1974 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμβιώνουν, αποτελώντας το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών σε έναν τόπο. Ενα μέρος, μια γη. Με σημαντική την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, η Πύλα θυμίζει σε όλους ότι όχι μόνο υπάρχει κοινό έδαφος για τους δύο λαούς, αλλά η διαχείρισή του μπορεί να έχει και εξαιρετικά αποτελέσματα.

Επιγραφές μαγαζιών στα ελληνικά και τα τουρκικά. Σημεία θρησκευτικής λατρείας, τόσο χριστιανικά, όσο και μουσουλμανικά. Ενδείξεις ότι το σημείο αποτελεί πύλη επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

«Αποτελεί μοναδική περίπτωση σε όλο το νησί, στην οποία συμβιώνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε ανάμεικτες γειτονιές. Όλα τα δικαιώματα που έχουν οι Ελληνοκύπριοι, τα έχουν και οι Τουρκοκύπριοι της Πύλας» δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας, Σίμος Μυτίδης.

Κάτοικοι του χωριού μίλησαν στην ΕΡΤ για την συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων.

Έξω από την Λάρνακα, η Πύλα εμφανίζεται να έχει πάρει το όνομά της κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους ως φυσική είσοδος για προστασία από τυχόν εισβολείς, καθώς η θάλασσα δεν προσφερόταν για ικανοποιητική προστασία.

Η Πύλα δεν θα μπορούσε να αποτελεί τίποτε άλλο από απάντηση στην επιμονή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο χωριστών κρατών.

Ρεπορτάζ: Μανιάνα Καλογεράκη

 

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr