Κυρώσεις κατά του Ιράν: Πλήγμα για τον πετρελαϊκό και τραπεζικό τομέα

Σε ισχύ τίθενται από αύριο Δευτέρα οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, ενώ ήδη οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις της χώρας έχουν χάσει σημαντικούς πελάτες. Την Κυριακή, χιλιάδες Ιρανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης στο πλαίσιο της 39ης επετείου κατάληψης της πρεσβείας των ΗΠΑ από τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

«Σήμερα, η μόνη ελπίδα των ΗΠΑ είναι ένας οικονομικός και ψυχολογικός πόλεμος με στόχο το Ιράν. Τα σχέδια της Αμερικής για οικονομικές κυρώσεις, για κυρώσεις κατά του Ιράν, θα αποτύχουν με τη συνεχή αντίσταση του λαού», δηλώνει ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχάμεντ Αλί Τζαφάρι.

Στις 4 Νοεμβρίου του 1979, μετά την πτώση του Σάχη και με αφορμή την απόφαση του τότε Αμερικανού προέδρου Τζον Κάρτερ να του επιτρέψει να λάβει ιατρική περίθαλψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, φοιτητές εισέβαλαν στην αμερικανική Πρεσβεία. Πήραν ομήρους 52 διπλωματικούς υπαλλήλους, τους οποίους κράτησαν για 444 μέρες. Τους απελευθέρωσαν μετά την αλλαγή κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα η οργή των Ιρανών εστιάζεται στο πρόσωπο ενός άλλου Αμερικανού προέδρου.

«Το ιρανικό έθνος θα αποδείξει ότι ο κύριος Τραμπ είναι πολύ μικρός για να καταφέρει να γονατίσει το Ιράν», λέει ο πρόεδρος της ιρανικής βουλής, Αλί Λαριτζανί.

Από τις οργισμένες εκδηλώσεις των Ιρανών δεν γλίτωσε ούτε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο ίδιος πάντως χαιρέτισε την απόφαση του Ντοναλντ Τραμπ, κάνοντας μάλιστα αναφορά στον τρόπο παρουσίασης των κυρώσεων του Αμερικανού προέδρου που θύμιζε Game of Thrones.

Ήδη από τις πρώτες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο, η οικονομία του Ιράν έχει πληγεί σημαντικά. Η επαναφορά του συνόλου των κυρώσεων που ίσχυαν πριν από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά, αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Το βάρος πέφτει στον πετρελαϊκό και στον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Επιμέλεια: Ζ. Κονταξή
Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.grΠηγή: ert.gr